Στη Βουλή το νομοσχέδιο - «σκούπα» για τα μέτρα της πανδημίας

Πρόκειται για έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ειδική διάταξη για την προχρηματοδότηση έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή και θα τεθεί προς ψήφιση εντός της ημέρας. Πρόκειται για έργα που θα ενταχθούν στη συνέχεια στο Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο η κυβέρνηση θα αναλάβει το ρίσκο χρηματοδότησής τους μέχρι να εκταμιευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια το ερχόμενο καλοκαίρι.

Του Βασίλη Τσεκούρα

Στις πρώτες προκηρύξεις έργων αναμένεται να περιληφθούν δράσεις κατάρτισης και ψηφιακής αναβάθμισης, έργα υποδομών, παρεμβάσεις τύπου «Εξοικονομώ» αλλά και το voucher των 200 ευρώ, το οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών από μαθητές οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών.

Πάγιες δαπάνες

Το οικονομικό επιτελείο έφερε στη Βουλή τον κοινοτικό κανονισμό για την επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, όπως είναι ενοίκια, μισθοδοσίες και λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας, αφού πρώτα πήρε το «πράσινο» φως από τους θεσμούς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης.

Με τη διάταξη ενσωματώνεται το μέτρο στην ελληνική νομοθεσία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της επιδότησης προς τις επιχειρήσεις να διευκρινίζονται τις επόμενες εβδομάδες.

Ενοίκια

Πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα έχουν οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές έως και τις 15 Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν ως αποζημίωση το 80% του συμφωνημένου ενοικίου, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Για την ίδια περίοδο, μείωση ενοικίου κατά 40% θα έχουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους για το μίσθωμα της πρώτης κατοικίας τους αλλά και το ενοίκιο του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Επιταγές

Στη διάταξη θα προβλέπεται παράταση 75 ημερών στην πληρωμή επιταγών και συναλλαγματικών που εκδόθηκαν ή λήγουν από τις 25 Ιανουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Ως πληγείσες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένο τζίρο κατά τουλάχιστον 40% την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18/11/2020 έως 31/12/2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, παρατείνεται η αναστολή πληρωμής τους κατά επιπλέον 45 ημέρες.

Aegean

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κρατική χρηματοδότηση προς την Aegean, ύψους 120 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αεροπορικών εταιρειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Προϋπόθεση για τη λήψη της χρηματοδότησης είναι η εταιρεία να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM