Ταμείο Αλληλεγγύης Ε.Ε.: Πάνω από 18 εκατ. στην Ελλάδα

Στήριξη στις χώρες που επλήγησαν από τον Covid-19 από το Ταμείο Αλληλεγγύης Τουλάχιστον 823 εκατ. σε οκτώ χώρες

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Τουλάχιστον 823 εκατ. ευρώ για τις οκτώ χώρες που ζήτησαν οικονομική στήριξη διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης. Τα χρήματα αυτά δίνονται στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορονοϊό, ενώ η οικονομική βοήθεια για τη χώρα μας θα είναι 18.142.000 ευρώ, εκ των οποίων λίγο περισσότερα από 4,5 εκατ. αντιστοιχούν στην προκαταβολή, ύψους 25%.

Προκαταβολές

Συνολικά, 19 χώρες της Ε.Ε. (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία) και τρεις υπό ένταξη χώρες (η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία) ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης  του Covid-19.

Τι θα λάβουν τα κράτη συνολικά

Πάνω από 132,7 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε προκαταβολές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία, ως απάντηση στη μεγάλη έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού στις αρχές του 2020.

Η χώρα μας θα λάβει άμεσα ως προκαταβολή 4,5 εκατ. ευρώ.

Η Κροατία θα λάβει 683,7 εκατομμύρια ευρώ, για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις του σεισμού στο Ζάγκρεμπ και τη γύρω περιοχή τον Μάρτιο του 2020. Μια πρώτη εκταμίευση 88,9 εκατ. ευρώ είχε ήδη κυκλοφορήσει τον Αύγουστο του 2020. Πάνω από 7 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Πολωνία, για να βοηθήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης έπειτα από πλημμύρες στην επαρχία Podkarpackie τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM