Σταϊκούρας: Τη Δευτέρα η παρουσίαση των μέτρων στήριξης

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα (8/2) πρόκειται να γίνει η αναλυτική παρουσίαση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη Δευτέρα (8/2) είναι προγραμματισμένη να γίνει η αναλυτική παρουσίαση των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Στα 2,4 δισ. τον μήνα το κόστος των περιορισμών στην πραγματική οικονομία»

Μάλιστα, ο ίδιος προσδιόρισε παράλληλα, σε 2,4 δισ. μηνιαίως το κόστος για την πραγματική οικονομία από την επιβολή των διαδοχικών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Όπως ανέφερε, τα διαδοχικά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, έχουν σημαντικό κόστος και στην πραγματική οικονομία, για την οποία εκτίμησε ότι η συνολική μείωση του τζίρου ανέρχεται σε 2,54 δισ. ευρώ, αλλά και στα δημόσια οικονομικά.

«Δεν είναι ακόμη εφικτό να υπολογιστεί το κόστος από τα μέτρα στήριξης»

Ειδικότερα, δήλωσε πως το κόστος από την απώλεια φόρων αλλά και τη λήψη νέων μέτρων στήριξης αυξήθηκε από τα 500 εκατ. ευρώ, που υπολογίζονταν με τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ μία εβδομάδα νωρίτερα, στα 700 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση μετά και τις χθεσινές αποφάσεις.

Και επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, πως δεν είναι ακόμη εφικτό να υπολογιστεί το ύψος στο οποίο θα φτάσει το κόστος από τα μέτρα στήριξης. Και εξήγησε πως αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια ο χρόνος και η ένταση της υγειονομικής κρίσης.

Συνεχίζεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε συνέχιση και ενίσχυση του μέτρου της «επιστρεπτέας προκαταβολής» («θα έρθουμε να προσθέσουμε και να ενισχύσουμε επιτρεπτές προκαταβολές» δήλωσε χαρακτηριστικά).

Επιπλέον, ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ζήτημα νέων ρυθμίσεων οφειλών, τονίζοντας πως αυτό αναμένεται να συζητηθεί μόλις σταματήσουν οι αναστολές φορολογικών και δανεικών υποχρεώσεων τον Απρίλιο.

Αναφέρθηκε επίσης και στην επέκταση και εμπλουτισμό των μέτρων στήριξης το επόμενο διάστημα, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι.

Για την επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων

Σχετικά με το μέτρο επιδότησης των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, σημείωσε πως την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους επαγγελματικούς φορείς προκειμένου να υπάρξει σύμπνοια για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων.

Και αμέσως μετά, υπενθύμισε πως το μέτρο αφορά στην κάλυψη πάγιων δαπανών για την περίοδο από τον Μάρτιο 2020 και μετά, με την προϋπόθεση της πτώσης του τζίρου κατά 30% σε σχέση με το 2019.

Ο κ. Σταϊκούρας κατέληξε λέγοντας πως «το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε τεχνικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM