Σταϊκούρας: Τέλος στα πλεονάσματα του 3,5%

Η Ευρώπη έχει αποφασίσει να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2021

Αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας φέρνει η πανδημία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μπαίνει τέλος και στα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ που ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόζει η Ελλάδα. Αυτό σήμαινε πως κάθε χρόνο έπρεπε με κάθε τρόπο να «μαζεύει» σχεδόν 6,5 δισ. ευρώ.

Του Βασίλη Τσεκούρα

Ήδη η Ευρώπη έχει αποφασίσει να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2021, ενώ το καλοκαίρι θα αξιολογηθεί εκ νέου η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, προκειμένου να ληφθούν αντίστοιχες αποφάσεις και για το 2022.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως τα κράτη-μέλη, στηρίζοντας με μέτρα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, έχουν την έγκριση της Κομισιόν να υπερβαίνουν προσωρινά το έλλειμμα του 3% αλλά και το χρέος του 60% του ΑΕΠ. Ωστόσο, για το τελευταίο, ελάχιστες χώρες τηρούν το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ένα σύμφωνο που θεωρείται παρωχημένο εδώ και χρόνια.

«Θέμα προς συζήτηση είναι και η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Είχαμε ξεκινήσει να συζητάμε την αναθεώρηση πριν από την υγειονομική κρίση και εκτιμώ ότι θα συνεχίσουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν –όπως εκτιμώ– επανέλθει η δημοσιονομική ισορροπία στην Ευρώπη, με διαφορετικούς όρους όμως απ' ό,τι έχει αποφασιστεί μέχρι σήμερα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον ιστότοπο capital.gr.

Οι ανατροπές που έφερε ο κορονοϊός

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι ανατροπές που έφερε η κρίση του κορονοϊού σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες οδηγούν πολλά από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (μαζί και την Ελλάδα) αλλά και θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, να τάσσονται υπέρ της συνέχισης των μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους για όσο χρειαστεί και της παράτασης της δημοσιονομικής ευελιξίας και για το 2022.

Με την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας η Ελλάδα δεν θα έχει δημοσιονομικούς στόχους, που αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι εκτός του πλαισίου που λειτουργεί η πραγματική οικονομία σήμερα.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα συνέχισης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, μέχρι αυτή να επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει μεσομακροπρόθεσμα το δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη, αυτό να έχει χαρακτηριστικά και δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και δημοσιονομική ευελιξία.

Νέα μέτρα τον Μάρτιο

Εκτός από τα 27 δισ. για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν διατεθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2020 έως και το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε τη νομοθέτηση μέσα τον Μάρτιο μιας σειράς από μέτρα στήριξης.

Εκτός από την καταβολή της Επιστρεπτέας 6, θα επεκταθεί ο μηδενισμός των ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ» για την επιδότηση της δόσης των δανείων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών για ένα διάστημα οκτώ μηνών, το οποίο θα «τρέξει» τις επόμενες εβδομάδες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επιδότηση παγίων δαπανών ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης τόκων δανείων από το υπουργείο Ανάπτυξης περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Στα «σκαριά» μέτρα και το καλοκαίρι

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε και μέτρα στήριξης το καλοκαίρι, τα οποία έχουν σχεδιαστεί –πρώτη φάση– σε συνεργασία με τους θεσμούς. «Κλειδί» για την επανεκκίνηση της οικονομίας θεωρείται η νέα μείωση της προκαταβολής φόρου που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε εκτάκτως και το 2020.

Τέλος, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προανήγγειλε την ολοκλήρωση της ανταλλαγής μετοχών για την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM