Τα εννέα μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων

Το πλέγμα 9 μέτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων

και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

Του Βασίλη Τσεκούρα

«Κλειδί» για την ανάκαμψη και την είσοδο της χώρας σε τροχιά δυναμικής οικονομικής μεγέθυνσης αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα λάβει σύντομα την τελική μορφή του και θα αποτελέσει οδηγό για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ύψους 32 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο διαδικτυακό συνέδριο «Το Ελληνικό Χρηματιστήριο στη μετά-Covid19 εποχή».

Βασικοί άξονες του σχεδίου πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί και το νέο αυτό πρότυπο είναι η «πράσινη» μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το τρίπτυχο απασχόληση

- δεξιότητες - κοινωνική συνοχή και οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τις επενδύσεις που ενισχύθηκαν μέσα στην πανδημία, με σημαντικούς ξένους επενδυτές (Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Deloitte, Volkswagen κ.ά.), λέγοντας ότι «δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στις προοπτικές της χώρας».

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο έχει εφαρμόσει ένα πλέγμα εννέα μέτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ άλλων:
  1. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.
  2. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων.
  3. Κατάργηση της εισφοράς στις πιστώσεις factoring και leasing.
  4. Φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών.
  5. Εξορθολογισμός του τρόπου φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, όπως των εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), των αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων, των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των ΟΣΕΚΑ.
  6. Διατάξεις για την υπερ-απόσβεση δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και την υπερ-έκπτωση επενδύσεων σε «πράσινη» οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
  7. Θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου στη χώρα.
  8. Πρόβλεψη απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων, εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
  9. Μείωση κατά 50% στον φορολογικό συντελεστή του πρώτου κλιμακίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM