«Λίφτινγκ» στο νόμο για όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα

Βελτιώσεις στο νόμο για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό βάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν επιστήμονες που αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. 

Του Βασίλη Τσεκούρα

Η τροπολογία που έφερε προ ημερών η κυβέρνηση, θέτει την προϋπόθεση να είναι κανείς φορολογικός κάτοικος του εξωτερικού για τα περασμένα 7-8 χρόνια. Έλληνες του εξωτερικού όμως, πρότειναν στο οικονομικό επιτελείο να κάνει πιο ελαστικό το πλαίσιο, αφού έφυγαν από τη χώρα μετά τα capital controls. Το κριτήριο θα είναι να είναι κάποιος φορολογικός κάτοικος εξωτερικού τα 5 από τα περασμένα 6 έτη.

Τα κίνητρα είναι τα ακόλουθα:

  • Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 έτη.
  • Μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης

Πάντως, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης τονίζει πως «γράφτηκε ότι ο νόμος αφορά τα golden boys. Αυτό το βρίσκω προσβλητικό προς τους Έλληνες του εξωτερικού, δεν είναι όλοι golden και δεν είναι όλοι boys. Υπάρχουν πολύ αξιόλογες γυναίκες που έχουν πολύ μεγάλες καριέρες. Και προφανώς τα κίνητρα αυτά, δεν έχουν κριτήρια ούτε εισοδηματικά ούτε επαγγελματικά». 

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM