Κινδύνους στην ελληνική οικονομία λόγω covid βλέπει το ΔΝΤ

Το ελληνικό χρέος και τις επιπτώσεις της πανδημίας βάζει στο «στόχαστρο» το ΔΝΤ, σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.Του Βασίλη Τσεκούρα

«Οι κύριοι κίνδυνοι προκύπτουν από μια παρατεταμένη πανδημία, που θα εκτροχιάσει την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού και τη σημαντική επιδείνωση των ισολογισμών των τραπεζών», τονίζει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

Το Ταμείο τονίζει πως η πανδημία φέρνει μια άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα και καθοδικούς κινδύνους για όλους τους τομείς της οικονομίας της Ελλάδας.

«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει σταθερό μεσοπρόθεσμα με την αύξηση χρέους, που προκαλείται από την πανδημία, μπορεί να μετριαστεί σε μεγάλο βαθμό, από το αρκετά μεγάλο ταμειακό αποθεματικό και κεφάλαια NGEU, με αποτέλεσμα την επαρκή ικανότητα αποπληρωμής», αναφέρεται στην έκθεση.

Το ΔΝΤ ωστόσο, δεν αλλάζει τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού εκτιμά πως η φετινή ύφεση θα είναι στo 9,5% και του χρόνου η ανάκαμψη θα φτάσει στο 5,7%, εκτιμήσεις που κανένας οργανισμός δεν έχει διατηρήσει, μετά και το δεύτερο lockdown.

Το Ταμείο θα επανεξετάσει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, κατά την επόμενη διαβούλευση με το άρθρο IV, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ