«Εκνευρισμός» στο υπουργείο Οικονομικών για το νέο lockdown

Κάθε μέρα και μια άσκηση… επί χάρτου πραγματοποιούν στο υπουργείο Οικονομικών για τις επιπτώσεις του lockdown, το οποίο κάθε εβδομάδα γίνεται όλο και πιο αυστηρό

Μόλις χθες ανακοινώθηκαν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, μπροστά στα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το κόστος των αποφάσεων που έλαβε χθες η κυβέρνηση, και εκτείνονται έως τις 16 Μαρτίου, ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 520 εκατ. είναι στο λιανεμπόριο.

Του Βασίλη Τσεκούρα

Σημειώνεται πως οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για ένα μηνιαίο κόστος του lockdown της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ, με τα μέτρα που ίσχυαν έως και σήμερα το πρωί, λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στις «κόκκινες» περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σε αυτές τις περιοχές. Ένα καθολικό lockdown σε όλη την επικράτεια κοστίζει περίπου 3 δισ. ευρώ τον μήνα.

Όσο παρατείνονται οι περιορισμοί, τόσο μεγαλύτερο καθίσταται το κόστος. Ενδεικτικά, για κάθε 15 ημέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας περιορίζονται κατά περίπου 1-1,2 δισ. ευρώ, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μειώνεται κατά 0,7%, δηλαδή οδηγεί σε επιπλέον έλλειμμα 1,2 δισ., και οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας επιβαρύνονται κατά 0,8-0,9%, δηλαδή κατά 1,4-1,6 δισ. ευρώ.

Οι συνεχείς προσθαφαιρέσεις περιοριστικών μέτρων δεν επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο τον σχεδιασμό ενός οικονομικού πλαισίου για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ αδυνατεί να διαχειριστεί τα ταμειακά διαθέσιμα, αφήνοντας «δύναμη πυρός» και για τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους, ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν πως τα μέτρα στήριξης θα είχαν χρονικό ορίζοντα έως και τον Απρίλιο του 2021, με τη σταδιακή απόσυρσή τους όμως να ξεκινά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Επόμενος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης και η αντικατάστασή τους με στοχευμένες παρεμβάσεις που μειώνουν το δημοσιονομικό κόστος.

Κύριο μέλημα αποτελεί η διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων και μετά το πέρας της πανδημίας, για την εφαρμογή των μέτρων που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν λίγο πριν από το καλοκαίρι. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα έχουν ως στόχο την «ανοικοδόμηση» της αγοράς μετά το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχτεί από την πολύμηνη υγειονομική κρίση. Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας φτάνουν στα 32,8 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM