Από 500 έως και 50.000 ευρώ θα «μοιράσει» η Επιστρεπτέα 6

Στα δυο «σπάει» η 6η επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ θεσπίζονται κατώτατα ποσά για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για επιχειρήσεις εστίασης.

Του Βασίλη Τσεκούρα

Η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, αν συνυπολογιστεί και ο 5ο κύκλος, ενώ συνολικά θα φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Επιστρεπτέα Νο6

Ο 6ος κύκλος θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο για το μήνα Ιανουάριο, με το συνολικό κονδύλι να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται:

*στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,

*2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,

*4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και

*8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Επιστρεπτέα Νο7

Ο 7ος κύκλος θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του 2021, με δημοσιονομικό κόστος περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου, ενώ θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών η 7η ενίσχυση θα προβλέπει αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου. Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.

Επιστρεπτέα Νο5

Μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα, τις τελευταίες μόλις ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφού σήμερα κλείνει και η σχετική πλατφόρμα, εκκρεμεί η πληρωμή περίπου 200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι νέες επιχειρήσεις, μετά την προσθήκη που πρόσφατα έκανε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριληφθούν και αυτές.

Μέσα στην εβδομάδα, και για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM