Η «γαλάζια οικονομία» της Ελλάδας χάνει 26 εκατ. ευρώ ετησίως από την πλαστική ρύπανση

Η Ελλάδα παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως ή 68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν

Η εισροή τουριστών στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας αυξάνει την παραγωγή απορριμμάτων έως και 26% κατά την περίοδο αιχμής. Μόνο το 8% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται, εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών διαλογής, των δυσκολιών ανάκτησης των πλαστικών από μικτά ρεύματα απορριμμάτων και των περιορισμένων υποδομών ανακύκλωσης.

Tης Σωτηρίας Ακρίβου*

Το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων (84%) καταλήγει σε χωματερές Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο διαρρέουν στο περιβάλλον σχεδόν 40.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων.

11.500 τόνοι από αυτά καταλήγουν στη Μεσόγειο, εκ των οποίων το 28% προκύπτει από θαλάσσιες πηγές, όπως τα εγκαταλελειμμένα ή πεταμένα στους βυθούς αλιευτικά δίχτυα και άλλα προϊόντα αλιευτικού εξοπλισμού. Σχεδόν το 70% αυτών των πλαστικών απορριμμάτων ρυπαίνει κάθε χρόνο τις ελληνικές ακτές.

Η ελληνική οικονομία εκτιμάται όχι χάνει περίπου 26 εκατ. ευρώ ετησίως εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης, καθώς αυτή επηρεάζει την τουριστική, τη ναυτιλιακή αλλά και την αλιευτική οικονομία. Η πλαστική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει τις τουριστικές ροές κυρίως σε παράκτιες περιοχές και απειλεί νέες ιδιωτικές επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές (πχ. ξενοδοχεία) σε τέτοιες περιοχές. Ο παράκτιος τουρισμός συγκεντρώνει το 42% του ετήσιου τουριστικού ΑΕΠ της Ελλάδας και παρέχει σχεδόν 333.500 θέσεις εργασίας.

Η θαλάσσια ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στις μηχανές σκαφών και στα αλιευτικά δίχτυα προκαλώντας ζημιές στην αλιευτική βιομηχανία. Το μεγαλύτερο κόστος για την αλιεία σχετίζεται με τις ζημιές σκαφών, το πρόσθετο κόστος συντήρησης που προκαλείται από τη σύγκρουση με πλαστικά απορρίμματα και τις ζημιές που προκαλούνται στα δίχτυα που

γεμίζουν με πλαστικά αντί με ψάρια.

Η θαλάσσια πλαστική ρύπανση μειώνει επίσης την προμήθεια αλλά και τη ζήτηση ψαρικών, είτε λόγω του γεγονότος ότι προκαλεί θανάτωση ειδών, είτε λόγω του προβληματισμού που αναπτύσσεται στους καταναλωτές εξαιτίας της κατάποσης πλαστικών από ψάρια.

* Η Σωτηρία Ακρίβου είναι Γεωπόνος του τμήματος Αξιοποίηση Φυσικών Πόρων και

Γεωργικής Μηχανικής με ειδικότητα την Εδαφολογία και Γεωργική Χημεία. Έχει

μεταπτυχιακό στο τμήμα Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου με ειδικότητα στην Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων.

Πηγή: ecoearth.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM