«Κουτοπονηριές» με τα έκτακτα μέτρα στήριξης

Στο.. φλου έχει αφήσει το οικονομικό επιτελείο μια σειρά από μέτρα στήριξης, αφού δίνουν το δικαίωμα στους... πονηρούς να «παίξουν» με τις ημερομηνίες και να επωφεληθούν από τις παρεμβάσεις για τα 800 ευρώ και το «κούρεμα» στα ενοίκια.

Του Βασίλη Τσεκούρα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο νόμος για τις αναστολές εργασίας που μπορούν να δηλωθούν αναδρομικά. Δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που συμφωνούν με τους εργαζόμενους τους να βγουν σε αναστολή εργασίας από την 7η Νοεμβρίου, ακόμα και αν ημερολόγια γράφει 1η Δεκεμβρίου.

Κι αυτό γιατί με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι δηλώσεις για αναστολές εργασίας μπορούν να υποβληθούν έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Έτσι, άσχετα με το αν ένας εργαζόμενος δούλευε και δουλεύει κανονικά, βγαίνει «εικονικά» σε αναστολή εργασίας, παίρνει την αναλογία των 800 ευρώ (σχεδόν 612 ευρώ). Αν όμως, παίρνει μισθό 800 ευρώ, έχει συμφωνηθεί να καταβάλει τη διαφορά ο εργοδότης στο «χέρι».

Τι κερδίζει ο εργοδότης;

Τα 612 ευρώ για κάθε εργαζόμενο σε αναστολή συν τις ασφαλιστικές εισφορές που καλύπτει το κράτος. Επίσης, κερδίζει την αναλογία του μήνα και στο Δώρο Χριστουγέννων που θα πρέπει να καταβληθεί σε λίγες μέρες.

Τι κερδίζει ο εργαζόμενος;

Εκτός του ότι πιστεύει πως βοηθά την επιχείρηση που δουλεύει να πάρει μια μικρή ανάσα, μπαίνοντας σε αναστολή διεκδικεί αυτόματα την έκπτωση 40% στο ενοίκιο του σπιτιού του (πρώτη κατοικία), αλλά και στο ενοίκιο που πληρώνει για το παιδί του, αν σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Αν για παράδειγμα, πληρώνει 500 ευρώ ενοίκιο για το σπίτι του, θα καταβάλει τα 300 και θα γλιτώσει 200 ευρώ. Αν πληρώνει και 200 ευρώ για το σπίτι του παιδιού του, θα καταβάλει τα 120 και θα γλιτώσει 80 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο και θα πάρει ολόκληρο το μισθό του (παρότι είναι δηλωμένος σε αναστολή) και θα εξοικονομήσει και 280 ευρώ από το υποχρεωτικό «κούρεμα» στο ενοίκιο, ως πληττόμενος από την πανδημία.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ζητούν από τους εργοδότες τους να μπουν (εικονικά) για ελάχιστες ημέρες σε αναστολή εργασίας, ώστε να πληρώσουν λιγότερο ενοίκιο.

Κι αυτό γιατί ο νόμος προβλέπει πως για να καταβάλει μια επιχείρηση μικρότερο ενοίκιο κατά 40% θα πρέπει να είναι πληττόμενη για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Όμως, δεν υπάρχει κανένα χρονικός περιορισμός για τους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων. Δηλαδή, ακόμα και αν βγουν σε αναστολή για 4 ημέρες, έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν μόνο το 60% του ενοικίου τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM