Κάντε εξαέρωση στο καλοριφέρ σε 8 βήματα

Πως θα κάνετε εύκολα εξαέρωση στα σώματα του καλοριφέρ

Ο χειμώνας έχει φτάσει και τα καλοριφέρ αναλαμβάνουν δράση. Είτε ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης είτε όχι καλό θα ήταν πριν ενεργοποιήσετε τα θερμαντικά σώματα του σπιτιού σας να κάνετε έναν έλεγχο μήπως χρειάζονται εξαέρωση. Εάν ακούγεται θόρυβος από τα σώματα τότε πιθανώς στο εσωτερικό των σωμάτων έχει παγιδευτεί αέρας, υπό την μορφή φυσαλίδων.

1. Ενεργοποιήστε το σύστημα θέρμανσης

Θα χρειαστεί να είστε σε θέση να προσδιορίσετε ποια θερμαντικά σώματα πρέπει να εξαερωθούν, ώστε να ξεκινήσετε το σύστημα του λέβητα ή του διακόπτη και να γυρίσετε τυχόν ενσωματωμένες θερμοστατικές βαλβίδες σε κάθε καλοριφέρ, στη μέγιστη ροή.

Περιμένετε έως ότου όλο το σύστημα έχει χρόνο για να ζεσταθεί και το νερό να κυκλοφορήσει μέσα από αυτό.

Ελέγξτε το καλοριφέρ να είναι ζεστό στην αφή, πηγαίνετε γύρω και αισθανθείτε την κάθε πλευρά του καλοριφέρ σας ξεχωριστά.

Αν κάποια θερμαντικά σώματα είναι είτε δροσερά στο άγγιγμα – παρά τις θερμοστατικές βαλβίδες που ανοίγουν – είτε δεν φαίνονται να λειτουργούν σωστά, έχοντας κάποιο τμήμα του σώματος δροσερό, ή προκαλεί θόρυβο, πιθανόν να χρειάζεται εξαέρωση.

2. Απενεργοποιήστε τη θέρμανση

Μόλις εντοπίσετε ποια καλοριφέρ δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, θα πρέπει να κλείσετε το σύστημα και να τα αφήσετε να κρυώσουν τόσο, ώστε να μπορείτε να τοποθετήσετε το χέρι σας πάνω τους χωρίς καμία δυσκολία.

Μόλις είναι δροσερά, είστε έτοιμοι να αρχίσετε να τα εξαερώνετε.

3. Συγκεντρώστε τον εξοπλισμό σας

Για εξαέρωση καλοριφέρ, θα χρειαστείτε:

  • Ένα κλειδί καλοριφέρ
  • Ένα ύφασμα για την ανοιχτή βαλβίδα
  • Μια παλιά πετσέτα για το πάτωμα
  • Ένα δοχείο για να συγκρατήσει οποιαδήποτε μεγάλη διαρροή νερού

Τα κλειδιά βαλβίδων εξαέρωσης – συνήθως είναι τετράγωνα με τρύπα στη μέση – παρέχονται με το ψυγείο, αλλά μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από το κατάστημά μας. Βεβαιωθείτε ότι το κλειδί κουμπώνει σωστά στη βαλβίδα του καλοριφέρ προτού ξεκινήσετε, ειδάλλως αγοράστε ένα.

Εάν φαίνεται χαλαρό στο τετράγωνο άκρο, αγοράστε ένα νέο πριν προχωρήσετε, για να μην προκαλέσετε ζημιά. Ορισμένα σύγχρονα θερμαντικά σώματα έχουν ένα νέο είδος βαλβίδας που μπορεί να στραφεί με κατσαβίδι, με επίπεδη κεφαλή.

Διαβάστε την συνέχεια στο ecoearth.gr