Δώρο Χριστουγέννων: Καταβολή με βάση τον πραγματικό μισθό - Δείτε πότε

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επισήμανε σήμερα 15/11) πως το δώρο των Χριστουγέννων θα δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2020 και πως πρόκειται να καταβληθεί με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος.

Το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου και βάση με τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης νωρίτερα σήμερα.

«Το δώρο των Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου»

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός εργασίας προέβη σε δηλώσεις για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Το δώρο των Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου, με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος στην τσέπη του. Η ενίσχυση του κράτους θα δοθεί στο ποσό των αναστολών είτε τα 534 είτε τα 800 ευρώ».

«Θα κατατεθεί νέα τροπολογία για τις ασφαλιστικές οφειλές»

Επιπρόσθετα, ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε πως εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί τροπολογία για την πληρωμή σε 5 δόσεις, αντί για 2, των ασφαλιστικών οφειλών που προέκυψαν από την εκκαθάριση των περσινών εισφορών για πάνω από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με εκκαθάριση και των τελευταίων ασφαλιστικών εισφορών του 2019, έχουν προκύψει χρεωστικά σημειώματα για 800.343 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες - μεσοσταθμικά 1.300 ευρώ - που θα έπρεπε να πληρωθούν σε δύο δόσεις τέλος Νοεμβρίου και τέλος Δεκεμβρίου. Με τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας εντός της ερχόμενης εβδομάδας οι δόσεις γίνονται πέντε και ξεκινάνε από 31 Μαρτίου του 2021».

«Ανοίγει η πλατφόρμα για τους κληρονόμους των αναδρομικών»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας δεν παρέλειψε να αποκαλύψει πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τους κληρονόμους των αναδρομικών. Και εξήγησε πως είναι αυτό είναι πιθανό να γίνει «ίσως και την Τρίτη, μόνο με ηλεκτρονική αίτηση και αφορά 172.222 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων».

Για το ζήτημα των χρημάτων, διευκρίνισε πως είναι πολύ πιθανό να δοθούν «έως το τέλος του χρόνου».

Σημειώνοντας παράλληλα πως είναι διασφαλισμένα και περιμένουν να αντιστοιχηθούν με τις αιτήσεις που θα γίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους κληρονόμους.

Δείτε τις 5 κατηγορίες που λάβουν αναδρομικά

Ποιοι δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων

Το δώρο των Χριστουγέννων δικαιούνται:

  • όλοι οι μισθωτοί, οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη
  • οι άνεργοι

Πώς προκύπτει αυτό το πόσο;

Το διάστημα για το οποίο υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων ξεκινά από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου. Δηλαδή πρόκειται για 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Για τους μισθωτούς εκείνους που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια.

Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Πως μπορείτε να υπολογίσετε το ποσό του δώρου Χριστουγέννων

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM