«Κόβει» την ανάπτυξη του 2021 η Κομισιόν

Μικρότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προβλέπει η Κομισιόν, στην έκθεσή της με τις χειμερινές προβλέψεις

Η Κομισιόν προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,5%, όταν ο προϋπολογισμός – στο βασικό σενάριο – τοποθετεί την ανάπτυξη στο 4,8% και 5% το 2022, ενώ εκτιμά πως το 2020 έκλεισε με ύφεση 10%, που αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία.

του Βασίλη Τσεκούρα

Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί από το ρυθμό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, αφού η επαναφορά του τουρισμού προβλέπεται αργή, ενώ αβεβαιότητα στις προβλέψεις προσθέτει μια τυχόν κρίση στο μεταναστευτικό, αλλά και γεωπολιτικές εντάσεις.

Η πρόβλεψη πάντως δεν ενσωματώνει τις αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης, που αναμένεται να τονώσει την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση, μετά την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η αύξηση της παραγωγής προβλέπεται να γίνει αρνητική σε τριμηνιαία βάση. Συνολικά, αναμένεται πραγματικό ΑΕΠ να μειωθεί κατά 10% το 2020, ενώ τα μέτρα αναμένεται να σταθμίσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, με την ανάπτυξη να αυξάνεται κατά 3,5% το 2021 και 5% το 2022.

Η ανάκτηση θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κυρίως από ιδιωτική κατανάλωση, με το σταδιακό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, βελτίωση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το υποστηρικτικό περιβάλλον της δημοσιονομικής πολιτική στην οικονομία.

Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, με την έναρξη του εμβολιασμού που αναμένεται να υποστηρίξουν μόνο σταδιακά την επιστροφή τουριστών στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις προβλέπεται ότι θα ανακάμψουν επίσης, αλλά με πιο αργό ρυθμό.

Τα μέτρα στήριξης που έχουν υιοθετήσει οι αρχές ενίσχυσαν την πιστωτική ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοιο με ένα χρόνο πριν, που δείχνει ότι αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας παραμένει σχετικά περιορισμένος. Ωστόσο, η απασχόληση μειώθηκε, κυρίως λόγω των χαμηλότερων απασχολούμενων στον τουριστικό τομέα.

Η οικονομία της ευρωζώνης και της Ε.Ε. αναμένεται να φτάσουν τα επίπεδα παραγωγής πριν από την κρίση νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις του 2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί από 0,3% το 2020 σε 1,4% το 2021, πριν μετριαστεί ελαφρώς στο 1,3% το 2022.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του κορονοϊού, έχουν αναγκάσει πολλά κράτη μέλη να επανεισαγάγουν ή να ενισχύσουν τα μέτρα περιορισμού. Ταυτόχρονα, η αρχή των προγραμμάτων εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ε.Ε. αποτελεί λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι έτοιμη να ανακάμψει καθώς μετριάζονται τα μέτρα περιορισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM