Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου

Τις αλλαγές που γίνονται στους μισθούς όσων εργαστούν την 28η Οκτωβρίου έκανε γνωστές το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων.

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εθνικές επετείους. Η εορτή της 28η Οκτωβρίου, θεωρείται και αργία, αν και σύμφωνα με τον νόμο έχει χαρακτηριστεί προαιρετική.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, δημοσιοποίησε πληροφορίες για τις αμοιβές που δικαιούνται όσοι εργάζονται εκείνη τη μέρα.

Επίσημη Αργία για το Δημόσιο - Κλειστές οι περισσότερες επιχειρήσεις

Επομένως, στο δημόσιο πρόκειται για επίσημη αργία. Αναφορικά με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες παραμένουν κλειστές, λόγω διάταξης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του Κανονισμού Εργασίας της κάθε επιχείρησης και από τη διατήρηση του εθίμου.

Οι αμοιβές που δικαιούνται όσοι εργάζονται στις 28 Οκτωβρίου

Δείτε όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της 28ης Οκτωβρίου.

Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου περιλαμβάνεται στις αργίες που από το νόμο έχουν χαρακτηρισθεί ως προαιρετικές, εκτός εάν έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (28η Οκτωβρίου) έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας».

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΚΕ.Π.ΕΑ. - Γ.Σ.Ε.Ε.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM