Σε 48 δόσεις η πληρωμή των… κορονο-οφειλών ύψους 1 δισ.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες πως παρατείνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν πάρει αναστολή από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι και τις 30 Απριλίου

Νέα ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 48 δόσεις φέρνει η κυβέρνηση. Πρόκειται για οφειλές που «γεννήθηκαν» την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η πληρωμή είχε ανασταλεί έως και το τέλος Απριλίου του 2021.

Του Βασίλη Τσεκούρα

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τα εν λόγω χρέη «παγώνουν» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις και από το υπουργείο Εργασίας για τις ασφαλιστικές οφειλές των κλειστών και πληττόμενων εργοδοτών και επαγγελματιών της περιόδου Μαρτίου - Απριλίου 2020.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές αφορούν τον ΦΠΑ, τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, τον φόρο κληρονομιάς και τις μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων, όπως είναι οι 100 ή οι 120 δόσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μια γενναία ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών, σε διπλάσιο αριθμό δόσεων από την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες θα μπορούν να καταβάλουν τους «παγωμένους» φόρους σε 24 άτοκες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου για τα εν λόγω χρέη ήταν για 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Τα χρέη που «παγώνουν» έως τις 31/12/2021 υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Δεν πληρώνονται οι ρυθμίσεις Φεβρουαρίου

Το νέο lockdown βάζει «πάγο» και στις τρέχουσες ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους καθώς και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας δεν θα καταβάλουν τις δόσεις των ρυθμίσεων Φεβρουαρίου.

Η συγκεκριμένη δόση θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης, ενώ η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον Ιανουάριο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί να καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM