Είναι τα κρυπτονομίσματα η «μόδα» της εποχής στην οικονομία; Ήρθε για να μείνει ή θα ολοκληρώσει το κύκλο του και τέλος; Είναι περισσότερες οι δυνατότητες από τους κινδύνους που προσφέρει; Όλα αυτά τα ερωτήματα συζητιούνται έντονα, ύστερα από το «παιχνίδι» με τα tweets του Elon Musk, που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» με το ανεβοκατέβασμα του Bitcoin.
Είναι συγκλονιστικό το πως ένα tweet μπορεί να επηρεάσει την πορεία του κρυπτονομίσματος, κάνοντας τον Elon Musk βασικό ρυθμιστή των εξελίξεων..
Στο πρώτο tweet, όπου αναφέρθηκε στο ότι η παραγωγή του Bitcoin απαιτεί μεγάλη κατανάλωσή ορυκτών καυσίμων, το κρυπτονόμισμα υπέστει κατακόρυφη πτώση 10%. Τότε ο Elon Musk προσπάθησε να καθησυχάσει τις αντιδράσεις λέγοντας πως η Tesla θα αποδέχεται άλλα κρυπτονομίσματα ως μέσα πληρωμής, αρκεί να είναι λιγότερο ενεργοβόρα.
Παράλληλα στην κατακόρυφη πτώση του Bitcoin συνέβαλε και η απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Η απόφαση ήταν η τελευταία προσπάθεια της Κίνας να περιορίσει την αγορά ψηφιακών συναλλαγών που αναπτύχθηκε στη χώρα.
Χτες με το tweet του, στο οποίο έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου το Bitcoin να καταστεί ενεργειακά πιο φιλικό, υπήρξε ραγδαία άνοδος πάνω από τις 40.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από μία εβδομάδα πτωτικής πορείας.
Όλα τα παραπάνω έφεραν στην επικαιρότητα το θέμα κρυπτονομισμάτων, τα οποία για πολλούς οικονομολόγους αποτελούν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή η νέα μορφή συναλλαγών απασχολεί όλο και περισσότερο τις εθνικές οικονομίες και τις αγορές, δείχνοντας ότι στο μέλλον θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τι είναι όμως τα κρυπτονομίσματα και πως «μπήκαν» στη ζωή μας;
Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά (ή εικονικά) νομίσματα τα οποία χρησιμοποιούν κρυπτογραφία, δηλαδή μια τεχνική για ασφαλή επικοινωνία. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού ασφαλείας που διαθέτουν, τα περισσότερα κρυπτονομίσματα είναι αδύνατο να παραχαραχθούν, παρόλο που η ασφάλειά τους εξαρτάται επίσης και από διάφορους άλλους παράγοντες.
Τα εικονικά νομίσματα υφίστανται μόνο σε υπολογιστές και μπορούν να είναι συγκεντρωμένα όπου υπάρχει ένα κεντρικό σημείο ελέγχου όσον αφορά την προσφορά χρήματος, είτε αποκεντρωμένα, όπου ο έλεγχος στην προσφορά χρήματος μπορεί να προέλθει από διάφορες πηγές.
Λίγο πριν το 2008 και τη δημιουργία του Bitcoin, ήταν η πρώτη φορά που μάθαμε γι’ αυτή τη νέα μορφή συναλλάγματος με διάφορα πρωτότυπα παραδείγματα που όμως δεν κατάφεραν να εδραιωθούν( B-Money και Βit Gold).
Τον Αύγουστο του 2008 δημιουργήθηκε ο διαδικτυακός χώρος bitcoin.org που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα με τίτλο : «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.», το Bitcoin αποτελεί ψηφιακό πόρο και σύστημα ανοικτού κώδικα, το οποίο σημαίνει ότι κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης του και ότι καθένας μπορεί να συμμετέχει στη χρήση και την εξέλιξή του.
Τα επόμενα χρόνια είδαμε να εξελίσσεται περαιτέρω η δημιουργία νέων μορφών συναλλάγματος. Τα πιο σημαντικά γεγονότα ήταν:
- 2009: Η εμφάνιση της κρυπτο-εξόρυξης
- 2010: Πρώτες επιτυχημένες συναλλαγές
- 2011: Άφιξη εναλλακτικών κρυπτονομισμάτων(altcoins)
- 2013: η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε για πρώτη φορά τα $1.000.
- 2014: το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο Bitcoin (Mt. Gox) χακαρίστηκε.
- 2015: Δημιουργία Ethereum και η έκρηξη των altcoins
- 2016: Επιτυχημένα projects ICO
- 2018: Το Bitcoin αγγίζει τα 20.000 USD
Δυνατότητες
Οι δυνατότητες που δίνει η κατοχή κρυπτονομισμάτων είναι τεράστια και γι’ αυτό το λόγο όλο και περισσότεροι άνθρωποι αλλά και χώρες αναζητούν τις ευκαιρίες αξιοποίησης του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ισοτιμία του bitcoin στην ευρωπαϊκή χρηματαγορά, αντιστοιχεί σε 14.188,69 ευρώ.
Τι χρειάζεται για να κάνεις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα;
- Μια σύνδεση Internet και έναν υπολογιστή.
- Ένα λογαριασμό τράπεζας συνδεδεμένο με τον λογαριασμό κρυπτονομισμάτων σου.
- Έναν αποθηκευτικό χώρο για τα νομίσματά σου (digital wallet).
- Λογαριασμό στο Coindesk ώστε να αποκτήσεις πλήρη γνώση του χρηματιστηρίου των κρυπτονομισμάτων και να βάλεις μπρος τις πρώτες σου συναλλαγές με αυτά.
Όταν ο καταναλωτής κάνει μια οποιαδήποτε αγορά online, οι τράπεζες επικυρώνουν τη συναλλαγή. Στην περίπτωση του Bitcoin όμως, οι συναλλαγές συμβαίνουν χωρίς καμία μεσολάβηση τρίτου παράγοντα, μέσα από ένα σύστημα που λέγεται hashing.
Κίνδυνοι
Ωστόσο, πέρα από τις δυνατότητες που υπάρχουν με αυτή την μορφή συναλλαγών, αρκετοί είναι και οι κίνδυνοι. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αναπτυχθεί αρκετές απόψεις είτε από θεσμούς είτε από χώρες που δηλώνουν τους προβληματισμούς τους ενάντια στα κρυπτονομίσματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα παρακάτω:
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Οι άνθρωποι που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους, σύμφωνα με την Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.
- Η προειδοποίηση της ρυθμιστικής αρχής έρχεται εν μέσω μεγάλης αστάθειας στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
- Financial Conduct Authority: «ορισμένες επιχειρήσεις προσφέρουν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα ή δανεισμό, που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις”, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. ”Εάν οι καταναλωτές επενδύσουν σε αυτούς τους τύπους προϊόντων, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν πολλά από τα χρήματα τους»
Μέλλον
Παρόλα αυτά, πάρα το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα ενέχουν κινδύνους, φαίνεται πως ήρθαν όχι μόνο για να μείνουν, αλλά και για να πρωταγωνιστήσουν.
Σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο επιδιώκει να αποκτήσει κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin είναι πιο ελκυστικό στην πλειοψηφία των επενδυτών παγκοσμίως σε σύγκριση με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο, αυτή των ΗΠΑ. Η αδυναμία πλαστογραφίας του νομίσματος και η τεράστια δημοτικότητα και διαθεσιμότητά του σε όλο και περισσότερες χώρες, το κάνει να είναι άκρως ανταγωνιστικό.
Ήδη παρατηρείται είσοδος fund όπως η MicroStrategy, η οποία έχει ένα σύνολο 70,470 bitcoins που αγοράστηκαν έναντι 1.125 δισ. δολαρίων ΗΠΑ σε μέση τιμή 15,964 δολαρίων ΗΠΑ ανά bitcoin. Άλλοι θεσμικοί επενδυτές έχουν επίσης επενδύσει στο BTC ή έχουν προγραμματίσει να το πράξουν στο εγγύς μέλλον