Εντός Μαΐου η ενισχυμένη αποζημίωση στις κλειστές επιχειρήσεις

Κόσμος κάνει ανάλημη απο ΑΤΜ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Μέσα στον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή της ενισχυμένης αποζημίωσης προς τις 100.000 επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή ή για ένα χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί το άνοιγμα τις πλατφόρμας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, το οποίο αναμένεται περίπου σε μία εβδομάδα (20-25 Μαΐου). Ενισχυμένης αποζημίωσης εξαιρούνται οι επιχειρήσεις της εστίασης, καθώς θα ενισχυθούν με το πρόγραμμα παροχής κεφαλαίων κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών. Το ύψος της αποζημίωσης είναι το εξής: 

  •  1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους
  •  2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους 
  •  4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 50 εργαζόμενους

Εάν το διάστημα που η επιχείρηση παρέμενε κλειστή ήταν μικρότερο των 15 ημερών, τα ποσά της αποζημίωσης μειώνονται στο μισό στις παραπάνω περιπτώσεις.

Στους κλάδους που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ,  παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων κ.ά.

Χαρτονομίσματα
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ

Τον Ιούνιο οι πάγιες δαπάνες

Το υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport», για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να ανοίξει τον Ιούνιο.

Αφού οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα κληθούν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις, στις οποίες και θα αποτυπωθούν οι πάγιες δαπάνες για το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο θα επιδοτήσει το ύψος των παγίων δαπανών που δεν έχει ήδη καλυφθεί από άλλα μέτρα στήριξης, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδοτήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καταβάλλονται με πίστωση του ποσού. Συγκεκριμένα, το κράτος θα εκδίδει «πιστωτικά», σαν κρατικά «κουπόνια», τα οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τον συμψηφισμό φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα