Παραδόθηκε στο Μαξίμου το σχέδιο Πισσαρίδη για την Οικονομία - Δείτε τους βασικούς άξονες

Παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το σχέδιο του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη για την οικονομία της χώρας, παρουσιάζοντας τους βασικού άξονες.

Οι επιστήμονες της επιτροπής υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη κλήθηκαν να διαμορφώσουν προτάσεις με βάση και τις εξελίξεις στην Ευρώπη για το πρόγραμμα «Next Generation EU», εξ ου και το τελικό πόρισμα αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου, ώστε να ακολουθήσουν οι πολιτικές αποφάσεις για τα «πού» και «πώς» θα επενδυθούν τα κεφάλαια.

Οι βασικοί άξονες των προτάσεων τους προβλέπουν τα εξής:

  • - Μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία με πρώτο βήμα την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία πιέζει στις διαπραγματεύσεις να δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό τμήμα των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης επειδή πρόκειται για αναπτυξιακό μέτρο. Εξίσου ψηλά στη σχετική ατζέντα βρίσκεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • - Μετάβαση σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης (επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ) και υλοποίηση του τρίτου πυλώνα (επαγγελματική ασφάλιση).
  • - Ψηφιοποίηση του κράτους, όχι μόνο των υπηρεσιών που προσφέρουν τα υπουργεία, αλλά και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των δομών υγείας και των δικαστηρίων.
  • - Αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζομένους, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής. Υποστήριξη των γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.
  • - Στήριξη της απασχόλησης. Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα συμπληρωματικό του «Συν-εργασία», που αφορά τη στήριξη ήδη υφιστάμενων θέσεων εργασίας, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • - Μετασχηματισμό της οικονομίας με ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ανάπτυξη υποδομών.
  • - Μείωση του κόστους ενέργειας, η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης κατά την απολιγνιτοποίηση και η νεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Πιθανόν, την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τα μέλη της επιτροπής. Εκτός από τον κ. Πισσαρίδη, πρόκειται για τους: Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή ΙΟΒΕ & καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κώστα Μεγήρ, καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης με συμβουλευτικό ρόλο οι Κυριάκος Ανδρέου (PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (ΟΠΑ και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (ΟΠΑ), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Παν.Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (ΟΠΑ), Πάνος Τσακλόγλου (ΟΠΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM