Μ. Βορίδης-Agrotica : 1,2 δισ. εξασφαλίζονται για τους Έλληνες παραγωγούς - Όσα θες να ξέρεις για την έκθεση (gallery)

Τόνωση και «γενναία» μάλιστα διαβλέπει ο Μάκης Βορίδης για τους Έλληνες παραγωγούς. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει την 28η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica 2020».

Η φετινή Agrotica συνιστά τη μεγαλύτερη σε συμμετοχή έκθεση στην ιστορία του θεσμού αριθμώντας πάνω από 2.000 εκθέτες από 46 συνολικά ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες και διοργανώνεται από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Βορίδης έχει επισημάνει την ιδιαίτερη σημασία της φετινής έκθεσης στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του Υπουργείου να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής ανάπτυξης.

Πώς θα πετύχει 1,2 δισ. ευρώ για τους Έλληνες παραγωγούς 

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός πέτυχε το «ξεπάγωμα» των Σχεδίων Βελτίωσης που παρέμεναν στα συρτάρια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ επί δύο χρόνια και με τα οποία δίδεται η δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να αντλήσουν κεφάλαια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία θα κατευθυνθούν στην εκμηχάνιση των γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους.

Από το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ωφεληθούν 2 στους 3 αγρότες που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα.

Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι ο κ. Βορίδης προχώρησε στην ενεργοποίηση δύο ιδιαιτέρως σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό ταμείο Επενδύσεων, για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα.

Οι παραπάνω κινήσεις του Υπουργού, σχολιάζει ορθώς ο ΣΚΑΪ, εξασφαλίζουν στους Έλληνες παραγωγούς συνολικό ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ το οποίο τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός προοδευτικού και βιώσιμου μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας.

«Πιστεύουμε ότι η πραγματικά εντυπωσιακή συμμετοχή εκθετών στη φετινή Agrotica φανερώνει ότι ο παραγωγικός κόσμος της χώρας ανταποκρίνεται δυναμικά στο κάλεσμά μας για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας», επισημαίνει σε σχετική δήλωσή του o Υπουργός.

Agrotica - Όσα θες να ξέρεις 

Η 28η διοργάνωσή της κι εδώ να πούμε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη αγροτική έκθεση στην Ελλάδα και απ' τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, λαμβάνει χώρα από σήμερα, 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και σήμερα πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου, σε κλίμα συγκίνησης εξαιτίας του θανάτου του άλλοτε αντιπροέδρου της ΔΕΘ Αριστείδη Ποζρικίδη, πατέρα του νυν διευθύνοντος συμβούλου, Κυριάκου Ποζρικίδη.

Στο πάνελ βρέθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Αναστάσιος Τζήκας, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντης ΔΕΘ Helexpo Αλέξης Ταξιρλής, ο πρόεδρος ΣΕΑΜ Σάββας Μπαλουκτσής, η  πρόεδρος ΕΚΑΓΕΜ Δήμητρα Εμμανουηλίδου και ο υπεύθυνος της Agrotica Βασίλης Σπύρου.

Πριν από τις δηλώσεις τους όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους για το χαμό του Αριστείδη Ποζρικίδη.

Αναστάσιος Τζήκας: «Η 28η Agrotica είναι η καλύτερη από το 1985 που ξεκινήσαμε τις διοργανώσεις. Έχουμε 2,077 συμμετοχές, όταν παλιότερα είχαμε 1,900 και το 2016 1,500. Είναι σημαντική η αύξηση. Αυτό δείχνει ότι ο κλάδος είναι ένας σημαντικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας και μας έχει βοηθήσει στην κρίση».

Αλέξης Ταξιρλής: «Είναι η μεγαλύτερη Agrotica που διοργανώσαμε και συνεχίζουμε να το λέμε αυτό. Είναι η τρίτη σε μέγεθος γεωργική έκθεση στην Ευρώπη. Πλέον διεθνοποιημένη έκθεση της ΔΕΘ. Περιμένουμε 130,000 επισκέπτες. Για αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ. Να δούμε αυτή την εμπειρία που είναι τόσο σημαντική και τόσο μεγάλη έχοντας όλους τους κλάδους της γεωργίας».

Βασίλης Σπύρου: «Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν το σχέδιο βελτίωσης. Όλο αυτό το πακέτο μας κάνει να πιστεύουμε ότι η έκθεση θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών και αυτό φάνηκε κι από το ενδιαφέρον των επισκεπτών αλλά λόγω ελλείψεων σε χώρους δε μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε».

Δήμητρα Εμμανουηλίδου: «Οι πληρωμές των δικαιούχων πρέπει να γίνονται σε λιγότερο από 3 μήνες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εμείς ετοιμάζουμε και θα καταθέσουμε προτάσεις στο αρμόδιο υπουργείο. Θα αναδειχθούν όλες οι ευκαιρίες από την έκθεση. Άρτια η οργάνωση από τη ΔΕΘ. Θα είμαστε στο περίπτερο 9»

Σάββας Μπαλουκτσής: «Θεωρούμε ότι είναι και δικό μας δημιούργημα η Agrotica. Την αγαπάμε και έχουμε υποχρέωση να τη στηρίζουμε. 15.000 τ.μ. καταλαμβάνει ο ΣΕΑΜ. Είναι σχεδόν το 40% του χώρου και θα εκθέσουμε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στο χώρο. Περιμένουμε εμπορικές πράξεις για να βγάλουμε και τα έξοδα μας».

Η Agrotica σε αριθμούς 

  

  • διοργανώνεται, από το 1985, από τη ΔΕΘ HELEXPO, στο Διεθνές Εκθεσιακό της Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη,
  • είναι η μεγαλύτερη εκθεσιακή εκδήλωση του κλάδου της αγροτικής οικονομίας των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου και συγκαταλέγεται στις πρώτες εκθέσεις του αγροτικού τομέα της Ευρώπης,
  • καλύπτει 60.000 τ.μ. εκθετήριου χώρου,
  • την επισκέπτονται περισσότεροι από 140.000 επισκέπτες άμεσου ενδιαφέροντος από την εσωτερική αγορά και 40 χώρες. Οι επισκέπτες είναι στο σύνολό τους εμπορικοί και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους Hosted Buyers και στα Β2Β meetings.
 Στοιχεία διοργάνωσης
  • Ημερομηνία: Πέμπτη 30 Ιανουαρίου – Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020
  • Διάρκεια: 4 ημέρες
  • Ωράριο: Πέμπτη, Παρασκευή & Κυριακή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-20:00
  • Τόπος: Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Η Εκθεση αναπτύσσεται στα περίπτερα 1, 2, 2 ορ., 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 8 ορ., 9 ορ., 10, 12, 13, 14, 15, 16, 16 ορ., 17 και υπαίθρια στους τομείς A08, Β10, Β07, B13, C08, C03, Κύτταρα (περίπτερο 11)
  • Είσοδος:
    • Με προσκόμιση του Δελτίου Εμπορικού Επισκέπτη στην είσοδο της έκθεσης
    • Με προεγγραφή στην ιστοσελίδα της ΔΕΘ-HELEXPO
    • Με εισιτήριο για το κοινό (τιμή εισιτηρίου 8€)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM