Αναδρομικά: Πότε έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις;

Έως τις 12 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό στη Βουλή και μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα έχει καταχωρηθεί ως νόμος του κράτους. Τα αναδρομικά και οι αυξήσεις προβλέπεται να καταβληθούν το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο, εφόσον έχει προηγηθεί ξανά υπολογισμός του συνόλου των 2,8 εκατ. κύριων συντάξεων.

Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά κι αυξήσεις

O υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αφορούν άτομα που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, αλλά όσους λάβουν υψηλότερη επικουρική σύνταξη σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Επιπλέον, αυξήσεις θα δουν τον Ιούνιο και οι νέοι συνταξιούχοι (όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης - εκτιμώνται γύρω στους 70.000)

Αυξήσεις επίσης θα λάβουν, αλλά σε δόσεις που θα καταβληθούν μέσα στην επόμενη 5ετία και όλοι εκείνοι, περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι, που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά (η παλαιά σύνταξή τους ήταν χαμηλότερη από το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου), ή μικρή θετική και μετά τον επανυπολογισμό θα περάσουν σε αρνητική.

Επικουρικές συντάξεις

Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, οι 251.000 συνταξιούχοι που τον Ιούνιο του 2016 υπέστησαν τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, θα λάβουν αυξήσεις μεταξύ 5 και 196 ευρώ. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, θα ξεκινήσει η προετοιμασία του νέου e-ΕΦΚΑ, ο οποίος θα κάνει επανυπολογισμό των συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει αναφέρει την πιθανότητα να γίνουν αλλαγές στο τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


AΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM