Tα τέλεια δόντια είναι τα δικά σου: Πώς θα γίνουν κατάσπρα χωρίς «φτιασίδια» - τι λέει η εξπέρ (pic)

Αν τα φρύδια ταυτίζονται με το αμπαλάζ, το κάδρο του προσώπου μας, τα δόντια αποτελούν το κλου, το highlight του. Ένα υπέροχο πρόσωπο, ένα δροσερό δέρμα, χωρίς αντίστοιχο χαμόγελο δεν λέει τίποτα. Εξάλλου, όπως διατρανώνουν και οι κατά καιρούς έρευνες που έχουν διενεργηθεί, οι άνθρωποι που ερωτεύονται παντοτινά ο ένας τον άλλον, μένουν στο χαμόγελο. Είναι το Α και το Ω τους. 

Αν υποθέσουμε, λοιπόν, πως ο γονιός σου έχει προβλέψει για σένα και εφόσον γεννήθηκες με κάποιο/α στραβό/ά δοντάκι/α, σε πήγε στον οδοντίατρο στην ώρα σου για σιδεράκια, προχωράμε. Στο διά ταύτα και στο τώρα.

Kαταστροφική η λεύκανση

Καταρχάς, θα σου πω ότι η λεύκανση είναι απαγορευτική και αν ο οδοντίατρος είναι όντως δικός σου άνθρωπος, θα σου το πει. Μπορεί τα δόντια στην αρχή να λευκαίνουν, στη συνέχεια όμως, στους έξι μήνες περίπου, θ' ανακτήσουν το χρώμα τους. Τζάμπα λεφτά δηλαδή. Άσε που αν επαναλαμβάνεις τη λεύκανση ανά τακτά διαστήματα, καταστρέφεται το σμάλτο. Noway, με άλλα λόγια.

Διατροφή 

Σημασία έχει, μετά τον σωστό καθαρισμό, που απ' τα 45 και έπειτα χρειάζεται να γίνεται μία φορά τον χρόνο, μη σου πω και ανά εννιά μήνες και να διαρκεί τουλάχιστον 45' για να είναι σωστός, η διατροφή. Όσο λιγότερο γάλα πίνεις, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις ν' αποκτήσεις κιτρινισμένα δόντια. Γάλα λοιπόν. Μακριά, δε, από καφέ και τσάι - κατά το δυνατόν - γιατί «βάφουν», όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται σε πρώτο χρόνο, τα δοντάκια σου. Εμπεριέχουν απ'τις πιο δυνατές χρωστικές, άλλωστε κι ακόμα και ο καθαρισμός καθίσταται περιττός αν το... παρακάνεις.

Κάπνισμα, το χειρότερο όλων!

Το τσιγάρο, δε, είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τα δόντια. Όπως λέει και η ειδικός, στην περιοδοντίτιδα κιόλας, Δρ. Μαρία Κανδυλάκη: «Ακόμα και αν τα δόντια σου είναι σε άρτια κατάσταση, εφόσον είσαι καπνιστής, μπορεί να περάσεις απ' την ουλίτιδα στην περιοδοντίτιδα και να μην το αντιληφθείς καν. Ο λόγος είναι πως το τσιγάρο επηρεάζει το αίμα, δεν αφήνει τα ούλα να ματώσουν και έτσι δεν καταλαβαίνεις ότι πάσχεις από ουλίτιδα. Η επόμενη μετάβαση είναι στην περιοδοντίτιδα, οπότε υποχωρούν τα ούλα και ο ασθενής ενδέχεται να μην το έχει καν πάρει χαμπάρι. Μια νόσος πολύ επικίνδυνη, ως γνωστόν, που αν επιδεινωθεί, οδηγεί σε απώλεια των οδόντων».

Σωστή φροντίδα

Όπως τονίζει η κ. Κανδυλάκη «ρόλο-καταλύτη στο να είναι υγιή, άρα και να φαίνονται υγιή και λαμπερά τα δόντια μας, είναι ο καθαρισμός. Πρέπει να τα φροντίζουμε καθημερινά με οδοντικό νήμα -υπάρχουν, ως γνωστόν, διάφορα μεγέθη ανάλογα τα δόντια-, καθώς και να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα. Οι καπνιστές έχουν ένα λόγο παραπάνω.

Σημασία όμως έχει και η οδοντόβουρτσα, η οποία καλύτερα να μην είναι σκληρή γιατί φθείρει τα δόντια. Τώρα, υπάρχει και ειδικός τρόπος για να βουρτσίζουμε κάθε σημείο του δοντιού, αλλά αυτά μπορώ να σας τα δείξω μόνο από κοντά! Τέλος, χρειάζεται να τα πλένουμε δύο φορές την ημέρα, όχι περισσότερο γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος της διάβρωσης, όσο κι αν ίσως ξενίζει. Ένα καταπληκτικό, όμορφο σμάλτο δεν συνεπάγεται ότι συγχρόνως δεν είναι και ευαίσθητο.»

Το... μυστικό 

Ένα μυστικό για να φαίνονται πιο υγιή, λαμπερά και ανοιχτόχρωμα τα δόντια μας είναι η μαγειρική σόδα. Δεν πρέπει, όμως, μάς λέει η κ. Κανδυλάκη «να χρησιμοποιείται παραπάνω από μια φορά τον μήνα, διότι και αυτή επηρεάζει το σμάλτο των δοντιών. Ο,τιδήποτε "ξένο" δεν είναι θετικό για τα δόντια, εκτός κι αν μιλάμε για κάποια προχωρημένη περίπτωση, οπότε χρειάζεται χειρουργείο και, ανάλογα την περίπτωση, ξένα δόντια».

TIP

Ένα ακόμα «κόλπο» και μάλιστα με αποτέλεσμα που φαίνεται την ίδια στιγμή, είναι το καρύδι. Αν πάρεις χλωρό καρύδι - το καλοκαίρι, τον Αύγουστο, που είναι η ώρα τους - και απλικάρεις τη φλούδα απαλά στα δόντια, θα γίνουν αυτομάτως κάτασπρα. Προσοχή, όμως, εδώ γιατί το καρύδι έχει έντονη οξύτητα κι ενδέχεται να προκαλέσει κοκκινίλες στα χείλη και γύρω απ' το στόμα αν το πιέσεις κατά την εφαρμογή. Αργά, απαλά και... απολαυστικά, για να απολαύσεις και εσύ το αποτέλεσμα.

Η διαφορά, πως και στην προκειμένη, ακριβώς επειδή τα καρύδια έχουν μεγάλη οξύτητα, ότι η διαδικασία δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται παρά μόνο ανά εξάμηνο.

ΕΧΤRA TIP 

Και ένα beauty tip που αφορά το μακιγιάζ μας. Για να φαίνονται τα δόντια μας πιο λευκά, χρησιμοποιούμε σκούρο κόκκινο κραγιόν, που τελικά ταιριάζει σε όλες. Τα κορίτσια, όμως, με πιο ανοιχτή επιδερμίδα, μπορούν να επιλέξουν και το πιο φωτεινό κόκκινο.

Στις γυναίκες με ελαφρώς πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα, «γράφει» καλύτερα το darkish αναφορικά με τα δοντάκια τους.

Αυτά και smile! Mε την άνεσή σας, παίδες. Χωρίς «φτιασίδια» κι επιβλαβή λευκαντικά.

Photo: Tzώρτzια Στρατάκη