Λάθη που κάνουμε στον καθαρισμό προσώπου

Η υγεία της επιδερμίδας σου μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο με πολλούς τρόπους, όπως με το να σπας τα σπυράκια στο πρόσωπό σου ή κοιμάσαι χωρίς να έχεις αφαιρέσει το μακιγιάζ. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα και συχνότερα λάθη που κάνουν οι γυναίκες καθαρισμό του προσώπου.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο και συγγραφέα του βιβλίου «The Beauty of Dirty Skin, Whitney Bowe», οι περισσότεροι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες, καθαρίζουν υπερβολικά την επιδερμίδα τους, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τον υδρολιπιδικό μανδύα, ένα φυσικό φιλμ με ελαφρώς όξινο pH που αποτελείται από σμήγμα και ιδρώτα.

 

Ο ρόλος του μανδύα αυτού είναι να εμποδίζει τη διέλευση των ουσιών, αλλά όταν χρειάζεται, να είναι φιλικό με την υδατική και τη λιπαρή φύση μιας ουσίας. Χωρίς αυτό το φιλμ, είσαι πιο επιρρεπής σε κινδύνους, όπως τα σπυράκια, η ροδόχρους ακμή, το έκζεμα, ακόμη και η πρόωρη γήρανση.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα λάθη που κάνεις χωρίς να το ξέρεις, και εμείς είμαστε εδώ για να σου δείξουμε τον σωστό δρόμο!

Αυτά είναι τα σοβαρότερα λάθη λάθη που κάνεις στον καθαρισμό προσώπου:

Δεν καθαρίζεις σε βάθος

Ένα υγρό μαντηλάκι μπορεί να είναι ο πιο βολικός τρόπος για να αφαιρέσεις τα υπολείμματα μακιγιάζ, δεν είναι όμως και ο πιο σωστός. Ο λόγος είναι ότι αφαιρεί εξωτερικά τη βρωμιά, αλλά δεν καθαρίζει την επιδερμίδα. Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσεις το μακιγιάζ είναι να χρησιμοποιείς ένα βάλσαμο με βάση κάποιο έλαιο.

Πώς θα το κάνεις σωστά; Εφάρμοσε σε στεγνό πρόσωπο και στο λαιμό με κυκλικές κινήσεις κάνοντας μασάζ. Ξέπλυνε με νερό ή απομάκρυνέ το με μια καθαρή βρεγμένη πετσέτα. Μπορεί να εφαρμοστεί και ως μάσκα καθαρισμού των πόρων εφόσον το αφήσεις 5-10 λεπτά προτού το αφαιρέσεις.

Λάθος προϊόντα

Αν μετά το πλύσιμο νιώθεις την επιδερμίδα σου να «τραβάει», σημαίνει ότι το καθαριστικό που χρησιμοποιείς είναι πολύ «σκληρό».

Το ιδανικό είναι να πλένεις το πρόσωπό σου δύο φορές την ημέρα με ένα ήπιο καθαριστικό που δεν προκαλεί αφρό και δεν περιέχει σαπούνι. Έτσι θα αφαιρείς τη βρωμιά, αλλά όχι τα φυσικά έλαια και τα καλά βακτήρια.

πλύσιμο προσώπου

Υπερβολικό πλύσιμο

Το πλύσιμο του προσώπου 1 ή 2 φορές την ημέρα είναι αρκετό, αν το κάνετε συχνότερα όμως, θα ερεθίσεις την επιδερμίδα σου και θα προκληθεί περισσότερη παραγωγή σμήγματος. Όταν δεν χρησιμοποιείς προϊόντα μακιγιάζ, μπορείς να πλένεις το πρόσωπό σου μόνο με χλιαρό νερό.

Λάθος θερμοκρασία νερού

Είναι μύθος ότι το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους της επιδερμίδας και το κρύο τους κλείνει. Η αλήθεια είναι ότι οι πόροι δεν έχουν μυς για να ανοιγοκλείνουν. Το ζεστό νερό μπορεί να χαρίζει πιο ευχάριστη αίσθηση, καταστρέφει όμως τα προστατευτικά έλαια και ξηραίνει την επιδερμίδα. Το καλύτερο για την επιδερμίδα είναι το χλιαρό νερό.

απολέπιση προσώπου

Συχνή απολέπιση

Αν κάνεις πολύ συχνά απολέπιση, προκαλείς αφυδάτωση και φλεγμονή στην επιδερμίδα. Να χρησιμοποιείς προϊόντα απολέπισης με βάση φυσικά υλικά (π.χ. ζάχαρη) τα οποία διαλύονται στη χρήση και χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να ελέγχεις την ένταση. Μην κάνεις απολέπιση πάνω από 2 φορές την εβδομάδα.

Υπερβολικό τρίψιμο

Η έντονη τριβή καταστρέφει την ελαστίνη, την πρωτεΐνη δηλαδή που δίνει κίνηση στους ιστούς και στα όργανα του σώματος, και προκαλεί σταδιακά ρυτίδες και χαλάρωση της επιδερμίδας. Να χρησιμοποιείς πάντα καθαρή και μαλακή πετσέτα για να στεγνώσετε το πρόσωπό σας.

Δεν ενυδατώνεις αμέσως

Για να μεγιστοποιήσεις την απορρόφηση και να «σφραγίσεις» την υγρασία, εφάρμοσε την ενυδατική κρέμα αμέσως μετά τον καθαρισμό, ενώ το δέρμα είναι ακόμα νωπό. Το ίδιο ισχύει για τους ορούς και τα ειδικά προϊόντα ομορφιάς. Αν περιμένεις να στεγνώσει η επιδερμίδα σου, τα ενεργά συστατικά δε θα εισχωρήσουν σε βάθος και η επιδερμίδα θα γίνει λιπαρή και κολλώδης.

πηγή: womensnews.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM