Ψητή προβατίνα: Κάτι παραπάνω από ένα φαγητό

Με τα γευστικά πιάτα να έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων, μια ψητή προβατίνα είναι σίγουρα ό,τι πρέπει για την περίσταση.

Της Δέσποινας Τσίρου

Αν και υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, η πλειονότητα των κρεατοφάγων παραδέχεται πως το να μαγειρέψει κανείς ένα κομμάτι κρέας κρατώντας το παράλληλα ζουμερό είναι ένα είδος τελετουργίας. Η μυσταγωγία που προσφέρει η διάχυτη μυρωδιά μαζί με τη γεύση του κρέατος λυγίζει και τους πιο μερακλήδες. Έτσι, αν είσαι μερακλής στο φαγητό, αποκλείεται να μην έχεις δοκιμάσει ψητή προβατίνα.

 

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά λόγια γι’ αυτό το εξαίσιο έδεσμα, που είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ωστόσο, όσες λέξεις και να γράψουμε, σίγουρα δεν φτάνουν τη μαγεία της μοναδικής γεύσης που μας προσφέρει μια καλά ψημένη προβατίνα. Άλλωστε, ο σωστός κρεατοφάγος, αυτός που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει έστω και μία φορά στη ζωή του να ψήσει με τα χεράκια του το πεντανόστιμο κρέας.

Είτε στον φούρνο είτε στα κάρβουνα, είναι σίγουρο πως, αφού τη γευτείτε, θα γλείφετε κυριολεκτικά τα δάχτυλά σας. Παρ’ όλα αυτά, το ψήσιμο στα κάρβουνα για τους μυημένους παίζει σε άλλο level, κυρίως γιατί κάνει το κρέας σκέτο «λουκουμάκι».

Χασάπης my hero

Αν έχετε δικό σας χασάπη, πείτε του να σας σιτέψει το κρέας για 1-2 εβδομάδες, καθώς θα δείτε μεγάλη γευστική αλλαγή. Ωστόσο, αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, αρκεστείτε σε ένα απλό μαρινάρισμα. Δεν χρειάζεται να κάνετε γκουρμιεδές. Αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο αρκούν για να δώσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα στον ουρανίσκο σας, καθώς το λίπος της προβατίνας δεν θέλει και πολλά πολλά.

psisimo kreatos sta karvouna

Είκοσι λεπτά ψήσιμο σε κάθε πλευρά από το παϊδάκι αρκεί για να προσφέρει σε σένα, την οικογένεια και τους γνώστες φίλους σου μια πανδαισία γεύσεων.

Εννοείται, πατάτες τηγανητές και λεμονάκι πάνω στο «κρέας-λουκουμάκι», αλλιώς δεν λέει.

Ψήσε και θα μας θυμηθείς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM