Γραβιέρα: Η ιστορία πίσω από το δημοφιλέστερο κίτρινο τυρί

Η γραβιέρα παρασκευάστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1914

Γραβιέρα Κρήτης, Τριπόλεως, Νάξου, Μυτιλήνης ή Αμφιλοχίας, όποια και αν επιλέξουμε, αναμφισβήτητα θα πούμε πως αποτελεί το νοστιμότερο άλλα και το πιο δημοφιλές κίτρινο τυρί στην χώρα μας.

Το όνομά της είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ (gruyère), του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη, Γκρυγιέρ. Είναι και τα δύο τυριά με παρόμοια διαδικασία ωρίμανσης, ωστόσο έχουν διαφορετική γεύση και σύσταση καθώς η γραβιέρα παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα ενώ το γκρυγιέρ παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα.

Η ιστορία της γραβιέρας

Ένας γεωπόνος, που θεωρείται και ο θεμελιωτής της τυροκομίας στη χώρα μας, ο Νικόλαος Ζυγούρης, επιχείρησε το 1914 να δημιουργήσει έναν βελτιωμένο τύπο ελληνικού σκληρού τυριού, με βάση τη συνταγή της περίφημης ελβετικής gruyère. Έτσι, δημιουργήθηκε το πρώτο ελληνικό τυρί τύπου γραβιέρας, στο “γαλακτοκομείο Λάππα” της Μανωλάδας, των τότε βασιλικών κτημάτων, με βασική διαφορά τη χρήση πρόβειου γάλακτος, αντί αγελαδινού. Τα επόμενα χρόνια, και μετά από αρκετούς πειραματισμούς, η παρασκευή του τυριού βελτιώθηκε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, της οποίας ο Νικόλαος Ζυγούρης ήταν εμπνευστής και πρώτος διευθυντής, το 1917.

Στην πορεία των ετών, η γραβιέρα καθιερώθηκε στην ελληνική τυροκομία, απέκτησε ξεχωριστό χαρακτήρα από την ελβετίδα συνώνυμη και έγινε ένα διαφορετικό τυρί, που δίκαια κατατάσσεται πλέον στην τυροκομική μας παράδοση. Το όνομα “γραβιέρα” επικράτησε για τα τυριά με τον ίδιο τρόπο παρασκευής παντού στη χώρα, που έχουν, βέβαια, μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές σε γεύση, υφή και σπανιότερα πρώτη ύλη (γάλα).

Τι είναι τα προϊόντα ΠΟΠ;

Η ένδειξη ΠΟΠ σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και αποτελεί την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής, πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

kefali gravieras

Όσον αφορά τις γραβιέρες ΠΟΠ υπάρχουν:Γραβιέρα Κρήτης

Ελληνική γραβιέρα που παράγεται στην Κρήτη από πρόβειο γάλα και ωριμάζει μετά από τουλάχιστον πέντε μήνες.

Γραβιέρα Αγράφων

Σκληρό, κίτρινο τυρί, από πλήρες, παστεριωμένο πρόβειο γάλα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί έως 30% κατσικίσιο. Ο συνολικός χρόνος ωρίμανσης διαρκεί 3 μήνες.

Γραβιέρα Νάξου

Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς.

Γραβιέρα Τήνου

Παρασκευάζεται στο παραδοσιακό τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου από αγελαδινό γάλα και αποτελεί την εξέλιξη του παλιού “βραστού τυριού” της Τήνου.

Κεφαλογραβιέρα

Η Κεφαλογραβιέρα αναγνωρίσθηκε ως τυρί ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996 

Γραβιέρα Μετσόβου

Έχει κιτρινωπό χρώμα και μάζα με διάσπαρτες τρύπες και σκληρό περίβλημα. Η γεύση του είναι ελαφρώς αλατισμένη και βουτυράτη, και το άρωμα του ιδιαίτερα πλούσιο.

Γραβιέρα Αμφιλοχίας

Τυρί από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Ωριμάζει σε ειδικά διαμορφωμένα ωριμαντήρια με ιδανικές συνθήκες και ελεγχόμενο περιβάλλον για περίπου 3 μήνες.

Γραβιέρα Μυτιλήνης

Είναι ελαφριά στη γεύση και παράγεται από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα

Γραβιέρα Τριπόλεως

Σκληρό κίτρινο Τυρί  από πρόβειο γάλα και έως 10 % κατσικίσιο γάλα από παραγωγούς της Ορεινής Πελοποννήσου. 

Διατροφικά στοιχεία

Ως γνωστόν τα τυριά, μαζί με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, αποτελούν τις καλύτερες πηγές ασβεστίου στην ανθρώπινη διατροφή.

Στον παρακάτω πίνακα εντοπίζουμε την διατροφική αξία της γραβιέρας ανά 100mg κατά προσέγγιση:

Ενέργεια 33.19g
Πρωτεΐνη 413Kcal
Λίπη 29.81g
Υδατάνθρακες 32.34g
Διαιτητική ίνα 0.36g
Ασβέστιο 1011mg

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM