Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα του «ονείρου» (pics)

Το φθινόπωρο φέρνει στο επίκεντρο τις κολοκύθες. Λίγο το Halloween, λίγο τα spice pumpkin ροφήματα, δε θέλει και πολύ! Και τώρα ήρθε η ώρα να κάνεις και μια γλυκιά κολοκυθόπιτα που θα φέρει αναμνήσεις από την μαγειρική της γιαγιάς σου.

Η κολοκυθόπιτα αποτελεί μια από τις πιο νόστιμες παραδοσιακές πίτες της χώρας. Είτε επιλέξεις να την κάνεις αλμυρή με τριμμένη φέτα, είτε γλυκιά με ζάχαρη άχνη και κανέλα, ένα είναι σίγουρο. Το αποτέλεσμα δεν θα σε απογοητεύσει σε καμία περίπτωση.

Παρακάτω θα σου παρουσιάσουμε πως να κάνεις την πιο νόστιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα, μιας και οι κολοκύθες είναι must αυτήν την περίοδο και πρέπει να το εκμεταλλευτείς.

Πάμε να ξεκινήσουμε με τα υλικά που θα χρειαστείς για αυτή την συνταγή!

 

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση

  • 2 1/2 κιλά κολοκύθα, κίτρινη
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ
  • 5 αβγά
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
  • 2-3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • πιπέρι

Για τη σύνθεση

  • 450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα, σε σκόνη

kolokithopita

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση

  • Σε μια κατσαρόλα με νερό βράζουμε το ρύζι για 8 λεπτά περίπου. Μόλις βράσει, το αφαιρούμε από τη φωτιά, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και την τρίβουμε. Προχοχή όμως, δεν θέλουμε να λιώσει.
  • Ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  • Στη συνέχεια, την μεταφέρουμε σε μία πετσέτα, τη στύβουμε για να φύγει το πολύ νερό και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ (ή πολυμίξερ) χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Αμέσως μετά ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το κρύο ρύζι, αλεύρι αναμεμειγμένο με μπέικιν πάουντερ, την κρύα κολοκύθα, το πιπέρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και στρώνουμε 7 φύλλα κρούστας (κατά προτίμηση με πολίτικο φύλλο κρούστας) πασπαλίζοντας ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο
  • Προσθέτουμε τη γέμιση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο
  • Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων κρούστας προς τα μέσα. Πιέζουμε με τα χέρια μας την επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζουμε ξανά με λιωμένο βούτυρο
  • Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε ελαφρώς την επιφάνεια προκειμένου να χωρίσουμε την κολοκυθόπιτα σε κομμάτια
  • Ψήνουμε για 70-80 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο).
  • Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Image removed.

Καλή απόλαυση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM