Γαστρονομία για τα κρύα: Με αγάπη απ' τη Τσεχία

Σήμερα σάς ταξιδεύουμε στην ευρύτερη περιφέρεια της Βοημίας. Δεν μένουμε μόνο στην παραμυθοχώρα της Τσεχίας. Όπως και να 'χει, βέβαια, το απολαμβάνουμε. 

 

Ορμώμενοι, βεβαίως, από εκεί, μπαίνουμε σε βαθιά και πεντανόστιμα γαστρονομικά μονοπάτια. Και για να μη μείνετε παραπονεμένοι, σας έχουμε δύο συνταγές. Ένα απολαυστικό γλυκό κι ένα απόλυτα (πολυ)θερμιδικό πιάτο. 

Νο 1 Τσέχικη πάβλοβα 

Επειδή θέλουμε γλύκα στη ζωή μας -γι' αρχή- ξεκινάμε απ' την αγαπημένη, κλασική, κρεμώδη πάβλοβα. Φαίνεται όμως ότι φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1920 και πήρε το όνομα της από τη Ρωσίδα μπαλαρίνα Anna Pavlova. Και τώρα που μάθαμε την ιστορία, πάμε να δούμε τα υλικά;

  • Υλικά για τη μαρέγκα

12 ασπράδια

650 γρ ζάχαρη

5 κουταλιές της σούπας καβουρντισμένα αμύγδαλα

Για το γέμισμα και το γαρνίρισμα

500 γρ φράουλες κομμένες σε φέτες

500γρ κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής (όχι light γιατί θέλουμε να κάνουμε σαντυγί και οι light δεν έχουν αυτό το αποτέλεσμα)

40 γρ άχνη

  • Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και βάζουμε τα 6 μόνο ασπράδια σε ένα μπολ. Βάζουμε τα 6 ασπράδια στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα όμορφο μείγμα όπου να στέκονται οι κορυφές του. Αμέσως μετά αρχίζουμε να προσθέτουμε με ένα κουτάλι της σούπας 2 κουταλιές τη φορά από ζάχαρη (θα χρησιμοποιήσουμε τα πρώτα 325 γρ) όσο το μίξερ είναι ακόμα στην δυνατή ένταση. Μόλις η μαρέγκα είναι έτοιμη μπορούμε να βάλουμε τα αμύγδαλα. Χρησιμοποιώντας μια λαδόκολλα την οποία έχουμε κόψει στο μέγεθος του ταψιού αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ δίνοντας κυκλικό σχήμα στη μαρέγκα.

Ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία και για τη δεύτερη μαρέγκα. Στη συνέχεια βάζουμε τις 2 μαρέγκες στον φούρνο σε διαφορετικά ύψη και μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς. Χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο όπου το έχουμε ρυθμίσει να χτυπήσει μετά από 1 1/2 ώρα κλείνουμε τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τις βγάλουμε από εκεί. Ο φούρνος δεν πρέπει να ανοίξει από τη στιγμή που οι μαρέγκες θα μπουν στον φούρνο αλλά και μέχρι να βγουν, ιδανικά για να είστε σίγουροι ότι είναι κρύες καλύτερα να ανοίξετε τον φούρνο το άλλο πρωί.

Όταν οι μαρέγκες είναι κρύες θα χρειαστεί να κάνουμε τη γέμιση με τις φράουλες και τη σαντυγί. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και τα 40 γρ της ζάχαρης. Αφαιρούμε την πρώτη μαρέγκα από τη λαδόκολλα και την απλώνουμε σε μια επίπεδη πιατέλα αλείφοντας από πάνω τη μισή ποσότητα της μαρέγκας προσθέτοντας από πάνω τις μισές φράουλες. Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και για τη δεύτερη. Τέλος, βάζουμε την πάβλοβα στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.

Xoιρινό κότσι με μέλι και μουστάρδα

  • Υλικά
    • 2 χοιρινά κότσια (1.500γρ. το καθένα)
    • 3 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
    • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
    • 4 δαφνόφυλλα
    • 4 σκελίδες σκόρδου σε φετούλες
    • 1 μπουκάλι μπίρα
    • ½ λεμόνι
  • Για το άλειμμα
  • 1/3 φλιτζανιού μέλι
  • 1/3 φλιτζανιού μουστάρδα Maille Dijon Originale
  • ξύσμα και χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

 

  • Εκτέλεση

Αποβραδίς βάζετε τα κότσια σε άρμη. Ανακατεύετε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό 3-4 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι και βυθίζετε μέσα τα κότσια. Την επομένη τα ξεπλένετε, τα σκουπίζετε και προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC.

Ανακατεύετε σε ένα μπολ το μέλι, τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Στρώνετε τα κρεμμύδια σε γάστρα ή σε ένα ταψί που θα χωράει και τα δύο κότσια και τοποθετείτε τα κότσια από πάνω, το ένα δίπλα στο άλλο και όρθια. Με ένα πινελάκι τα αλείφετε με το μίγμα και με όσο περισσέψει τα περιχύνετε.

Προσθέτετε στη γάστρα τα δαφνόφυλλα, τα σκόρδα, τη μισή μπίρα και τη φλούδα του μισού λεμονιού την οποία παίρνετε με ένα μαχαιράκι. Κλείνετε τη γάστρα ή σκεπάζετε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Βάζετε το σκεύος στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνετε για 30 λεπτά.

Μετά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150οC - 160οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 2½ ώρες, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να μελώσει. Στο μέσον του ψησίματος θα χρειαστεί να προσθέσετε και την υπόλοιπη μπίρα.

Μετά τις 2½ ώρες ξεφουρνίζετε το φαγητό, ξεσκεπάζετε τη γάστρα ή αφαιρείτε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο κι ανεβάζετε τη θερμοκρασία ξανά στους 200οC. Μαζεύετε τη σάλτσα και τα κρεμμύδια, σε μια σαλτσιέρα και πετάτε τη λεμονόφλουδα και τα δαφνόφυλλα. Τη διατηρείτε ζεστή. Ξαναβάζετε τη γάστρα ή το ταψί στο φούρνο και ψήνετε χωρίς καπάκι, για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα κότσια.

Σερβίρετε τα κότσια σε μεγάλη πιατέλα. Συνοδεύετε με τη σάλτσα και γαρνιτούρα της επιλογής σας.

TIP Η δεύτερη συνταγή είναι απ' την αγαπημένη Ιωάννα Σταμούλου. Τη δοκιμάσαμε, ξετρελαθήκαμε και σας την παραδίδουμε... αυτούσια!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM