Το γεμάτο αγάπη βλέμμα ενός σκύλου είναι ο τρόπος του να σας εκφράσει την ευγνωμοσύνη του – και θα σας λέει με τον δικό του τρόπο καθημερινά σαγαπωωωω

Valentine’s Day και ένας από τους καλύτερους τρόπους να την περάσεις είναι με τον τετράποδο φίλο σου. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση για κάποιον που αναζητά αγάπη και στοργή από τη συντροφιά ενός σκύλου. Και γιατί θα είναι ο παντοτινός σου βαλεντίνος!

βαλεντίνος σκλύλος

Η αγάπη που ανιδιοτελώς προσφέρουν τα κατοικίδια είναι ανεκτίμητη. Ο σκύλος είναι «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» και όχι τυχαία, καθώς είναι πάντα εκεί για εσένα και στα εύκολα και στα δύσκολα, ενώ σίγουρα δε σε κάνει ποτέ να βαριέσαι και σου χαρίζει απλόχερα την αγάπη του.

Ο Κλάιβ Γουάιν, ιδρυτής του εργαστηρίου κυνολογίας, το οποίο ανήκει στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου των ΗΠΑ Arizona State, εξηγεί τη σχέση των ιδιοκτητών με τους σκύλους στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Σκύλος Είναι Αγάπη: Γιατί και Πώς ο Σκύλος σας Σας Αγαπάει». Ο 59χρονος ψυχολόγος ζώων ξεκίνησε να μελετάει τους σκύλους στις αρχές του 2000 και, όπως οι συνάδελφοί του, θεωρούσε ότι με το να τους αποδίδουμε σύνθετα συναισθήματα διαπράττουμε την αμαρτία του ανθρωπομορφισμού μέχρι που άλλαξε γνώμη επηρεασμένος από μια σειρά αποδείξεων που αυξάνονταν σε τέτοιον βαθμό ώστε να μη μπορεί να τις αγνοήσει. «Πιστεύω ότι έρχεται κάποια στιγμή που αξίζει να αμφισβητείς την αμφιβολία σου», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο AFP.

βαλεντίνος λουλούδι

Γνωρίζατε ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη ορμόνη που εκτοξεύεται όταν κοιτιέσαι με τον σκύλο σου;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ζωολόγο Τακεφούμι Κικουσούι, καθηγητή κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Αζαμπού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science” υποστηρίζουν ότι όταν ο άνθρωπος και ο σκύλος κοιτάζονται στα μάτια αυξάνεται η παραγωγή της ορμόνης ωκυτοκίνης και στους δύο οργανισμούς με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανάμεσά τους ένας συναισθηματικός δεσμός με βιοχημική βάση.
Η διαδικασία αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ένταξη των σκύλων στις ανθρώπινες οικογένειες ως αναπόσπαστα μέλη τους.

βαλεντίνος καρδιά

Ο ρόλος της ωκυτοκίνης

Στο πλαίσιο της μελέτης 30 ζεύγη ανθρώπων (ανδρών και γυναικών) και σκύλων από διάφορες ράτσες εξετάστηκαν στο εργαστήριο όπου μετρήθηκαν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης πριν και μετά από μια μεταξύ τους επαφή διάρκειας μισής ώρας.

Στη συνέχεια ουρολογικές εξετάσεις στους ανθρώπους και τους σκύλους έδειξαν ότι η ωκυτοκίνη τους ακολουθούσε παράλληλη πορεία. Μάλιστα, τα επίπεδα ωκυτοκίνης μεταβάλλονταν σε αναλογία με τη διάρκεια της επαφής. Η ωκυτοκίνη αυξανόταν στους σκύλους κατά 130% περίπου, ενώ στα αφεντικά τους κατά 300%, όταν κοιτάζονταν για αρκετή ώρα στα μάτια.

Η ωκυτοκίνης η οποία είναι η ορμόνη της στοργής και της αγάπης μπορεί να υπερβεί τα σύνορα των βιολογικών ειδών, τουλάχιστον μεταξύ ανθρώπων και σκύλων. Παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, εκκρίνεται από τη υπόφυση και βοηθά στην έναρξη του τοκετού, στη δημιουργία δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος στη διάρκεια του θηλασμού, στη μείωση του στρες, στην αρμονική συνεργασία των μελών μιας ομάδας, στην ενίσχυση του αλτρουισμού, στη σεξουαλική διέγερση κ.ά.

βαλεντίνος λουλούδι

Γιατί να υιοθετήσουμε ένα σκύλο;

Η σχέση με ένα σκύλο είναι ένα πραγματικό δώρο για τον άνθρωπο. Η σχέση αυτή είναι θεραπευτική , με περισσότερο από έναν τρόπους. Η διάθεση μας αλλάζει γρηγορότερα και προς το καλύτερο, όταν έχουμε ένα σκύλο μέσα στο σπίτι, λένε διάφορες έρευνες. Η πίεση του αίματος είναι πολύ καλύτερη σε ανθρώπους που έχουν σκύλο από ότι σε αυτούς που την ελέγχουν με φάρμακα. Ο σκύλος μας παρακινεί για εξάσκηση, αφού η βόλτα του είναι αναγκαία, και με αυτόν τον τρόπο μας γυμνάζει αλλά και μας κοινωνικοποιεί. Οι άνθρωποι σταματάνε να θαυμάσουν, να παίξουν, ή να ρωτήσουν κάτι για το σκύλο μας και με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε ανθρώπους που αλλιώς δεν θα είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε.

σκύλος βαλεντίνος

Σ’ αγαπούν από την πρώτη στιγμή που τους πήρες αγκαλιά χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα, γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν. Δε σε κρίνουν, δε σε παραμελούν, δε σε βασανίζουν. Ακόμα κι όταν τους αφήνεις πίσω, θαρρείς και ζουν για την επιστροφή σου. Κι όταν σε δουν να επιστρέφεις πηδάνε πάνω σου και σου κουνάνε την ουρά με τόση χαρά, λες και δεν τους πλήγωσε ποτέ η φυγή σου. Επειδή οι σκύλοι, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, αγαπάνε με  όλη τους την καρδιά!

Για να γίνεις λίιιιγο καλύτερος άνθρωπος υιοθέτησε ένα τετράποδο φίλο και η Valentine’s Day θα γίνει καλύτερη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM