Γιατί τα “σπάει” τόσο το «Γκαμπί της Βασίλισσας»;

Το Γκαμπί της Βασίλισσας η πολυσυζητημένη μίνι σειρά του Netflix με πρωταγωνίστρια μια νεαρή σκακίστρια έχει προκαλέσει έκρηξη του ενδιαφέροντος για το παιχνίδι.

Το σκάκι είναι ένας καθρέφτης της ανθρώπινης εμπειρίας. Ο παίκτης μαθαίνει από τις εμπειρίες του, απομνημονεύει συγκεκριμένα μοτίβα, μεθοδεύει στρατηγικές, στήνει παγίδες, αναλύει καταστάσεις και παίρνει αποφάσεις.

«Το σκάκι είναι ολόκληρος ο κόσμος σε 64 τετράγωνα που είμαι ασφαλής μέσα σε αυτόν. Μπορώ να τον ελέγξω και να κυριαρχήσω σ’αυτόν. Και είναι και προβλέψιμος. Αν πάθω κακό, θα φταίω μόνο εγώ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σειρά. 

skakera aspromavri

Άραγε η ζωή είναι ένα τυχαίο γεγονός κινήσεων η μέσα από στρατηγικά ανοίγματα πετυχαίνουμε τον στόχο μας;

Τι είναι Το Γκαμπί της Βασίλισσας;

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γκαμπί της βασίλισσας είναι η ονομασία ενός ανοίγματος στο σκάκι. Όταν ο άσπρος παίξει στην πρώτη κίνηση το πιόνι της βασίλισσας (1. δ4) και ο μαύρος κάνει το ίδιο, τότε στη δεύτερη κίνησή του ο άσπρος παίζει 2. γ4., όπως στην ακόλουθη φωτογραφία:

skakiera gabi tis vasilisas

Η υπόθεση

Η Ελίζαμπεθ ,ή αλλιώς Μπεθ, Χάρμον είναι ένα νεαρό κορίτσι που μένει ορφανό όταν η μητέρα της σκοτώνεται σε ένα αυτοκινητιστικό και στο ορφανοτροφείο όπου θα μεταφερθεί, θα ανακαλύψει την μαγεία που της ασκεί το σκάκι και την ιδιαίτερη κλίση που έχει σε αυτό, παίζοντας κρυφά με τον επιστάτη.

beth harmon epistatis

Παράλληλα η εθιστική δύναμη των ηρεμιστικών τα οποία προφανώς ήταν απόλυτα νόμιμο να δίνονται σε ανήλικα παιδιά πίσω στην δεκαετία του 50, την εξιτάρουν.

beth farmakeio hremistika

Η αποστροφή που νιώθει η Μπεθ από μικρή ηλικία προς την σκακιστική ήττα, δηλαδή την αδυναμία πρόβλεψης της κίνησης του αντιπάλου, δεν είναι αποτέλεσμα εγωισμού ή μεγαλομανίας.

Αντιθέτως, έχει βαθιές ρίζες στο ενοχικό παρελθόν της, καθώς αντικατοπτρίζει το άσβεστο τραύμα της σαν μια (άδικη) τιμωρία που έχει επιβάλλει η ίδια στον εαυτό της: ποτέ της δεν κατάφερε να «διαβάσει» και να εξηγήσει τις κινήσεις του απομακρυσμένου της πατέρα, ούτε και να προβλέψει τις πράξεις της δυσλειτουργικής μητέρας της που την οδήγησαν στην αυτοκτονία.

agonas skaki rosos

Η σειρά αφηγείται μια ιστορία εμμονής, ξεχωριστού ταλέντου και εθισμού σε ένα αφήγημα που συνδυάζει μια ιστορία ενηλικίωσης, γυναικείας χειραφέτησης και διαχείρισης ενός σοβαρού τραύματος.

beth towns harmon skaki

Η πρωτοεμφανιζόμενη πρωταγωνίστρια της σειράς Anya Taylor-Joy υποδύεται μια ιδιοφυή ορφανή κοπέλα με πηγαίο ταλέντο στο σκάκι που φέρνει τα πάνω κάτω στον ανταγωνιστικό και ανδροκρατούμενο κόσμο του παιχνιδιού. Από την στιγμή που η σειρά άρχισε να προβάλλεται η ηθοποιός με πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο έχει αποκτήσει εκατομμύρια θαυμαστές.

Το «Γκαμπί της βασίλισσας» έκανε το σκάκι μόδα

Η σειρά είναι βασισμένη σε ένα βιβλίο του Γουόλτερ Τέβις του συγγραφέα του «Hustler» και του «Το Χρώμα του Χρήματος». Το «The Queen’s Gambit» είναι μια ακόμη μεταφορά ενός έργου που κατορθώνει να κάνει συναρπαστικό ένα σπορ που μπορεί να είναι γεμάτο αδρεναλίνη κι αγωνία, αλλά αποκλειστικά μόνο για τους μυημένους σε αυτό.

logo netflix queens gambit

Η προβολή της στο Netflix εκτίναξε τις πωλήσεις του βιβλίου, το οποίο μπήκε στη λίστα των Best Seller της Νέας Υόρκης και είχε κυκλοφορήσει πριν από 37 χρόνια.

anya taylor skaki

Επίσης, σύμφωνα με το Netflix, από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της η σειρά στην πλατφόρμα, η αναζήτηση «πώς να παίξεις σκάκι» εκτινάχθηκε στο διαδίκτυο, με τις σχετικές αναζητήσεις να φτάνουν στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα ετών!

Marielle Heller Anya Taylor-Joy
Η Anya Taylor-Joy με την κινηματογραφική μητέρα της, Marielle Helle

Από την πρώτη εβδομάδα προβολής του Γκαμπί της Βασίλισσας τα google searches για την λέξη “σκάκι” αυξήθηκαν κατακόρυφα παγκοσμίως, με ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη να ψάχνουν πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι.

Μάλιστα, το eBay συγκεκριμένα ανέφερε αύξηση 273% στη ζήτηση για σκακιέρες τις πρώτες δέκα μέρες που προβλήθηκε η σειρά.

agonas skaki beth

Το Γκαμπί της Βασίλισσας ταίριαξε απόλυτα στην περίοδο του κορονοϊού. Οι περισσότεροι αναζητούν οικονομικούς τρόπους ψυχαγωγίας που να ευνοούν την κοινωνική απόσταση. Το σκάκι όχι μόνο παίζεται με την απαραίτητη απόσταση αλλά ανήκει και στα παιχνίδια η δράση των οποίων μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και online.

Μήπως τελικά το σκάκι δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά ένας εξαιρετικός τρόπος να πάρεις μαθήματα για την ζωή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM