Πως να κάνετε περισσότερη οικονομία στο ρεύμα

laba sxediagramma anodos eksikonomisi

Πως θα εξοικονομήσουμε χρήματα και μικρότερη κατανάλωση ρεύματος

Σίγουρα όταν βλέπουμε έναν “φουσκωμένο” λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας σκεφτόμαστε πως θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα ώστε ο επόμενος να μην είναι και πάλι υπερχρεωμένος.

Σύμφωνα με μελέτες του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΤΕΕ) η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται συνεχόμενα τα τελευταία χρόνια. Με την τιμή της κιλοβατώρας να αναβαίνει συνεχώς, τα παρακάτω tips για  οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

xrimata laba oikonomia

Αγοράζουμε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Επιλέγουμε προσεκτικά συσκευές, που προσφέρουν εξοικονόμηση απόδοσης έως και 60% (το μόνο που χρειάζεται είναι να ελέγχουμε την ενεργειακή σήμανση.

Προσέχουμε την ένταση του κλιματιστικού

air condition toixos

Κλείνουμε το κλιματιστικό, πριν φύγουμε από το σπίτι. Όταν βρισκόμαστε στο σπίτι, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού, στο επίπεδο, που αισθανόμαστε άνετα.
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού. Η ρύθμιση της λειτουργίας του κλιματιστικού, στην ελάχιστη διαθέσιμη θερμοκρασία το καλοκαίρι και στη μέγιστη διαθέσιμη θερμοκρασία το χειμώνα δεν ενδείκνυται. Κάθε φορά που ανεβάζουμε (για καλοκαίρι) ή κατεβάζουμε (για χειμώνα) τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό κατά 1 βαθμό κελσίου (π.χ. από 24oC σε 25οC) εξοικονομούμε ηλεκτρικό ρεύμα κατά περίπου 11%.

Εκμεταλλευόμαστε το νυχτερινό τιμολόγιο

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος διαθέτει χαμηλότερη τιμή της κιλοβατώρας και αυτοό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τις ώρες που ισχύει η νυχτερινή χρέωση, η ζήτηση ρεύματος είναι μικρότερη. Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νυχτερινό ρεύμα εδώ.

Φροντίζουμε τη μόνωση του σπιτιού μας

upnodomatio fos ilios fyta

Τα παράθυρα με διπλά τζάμια και η αντικατάσταση φθαρμένων μονώσεων συμβάλλουν, στη διατήρηση της ζέστης το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι διατηρούν το σπίτι πιο δροσερό.

Κρατάμε ανοιχτά τα παντζούρια και τις κουρτίνες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε το ηλιακό φως να εισέρχεται ελεύθερα στο σπίτι μας, και κλειστά τη νύχτα, ώστε να μειώνεται η ψύχρα και να γίνεται εξοικονόμηση σε στο ρεύμα.

Αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού,κρατάμε κλειστά τα παντζούρια ώστε να μειώνεται η θερμότητα από τον ήλιο.

Δείτε τα υπόλοιπα tips στο ecoearth.gr