Μινιμαλισμός: Από τη ζωγραφική στον… τρόπο ζωής

Μινιμαλισμός και σπίτι

Η παρανόηση γύρω από τον μινιμαλισμό – Στη σημερινή του μορφή έχει τις ρίζες του στην αμερικανική τέχνη

Ο όρος «μινιμαλισμός» χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα, ειδικότερα των εικαστικών τεχνών, με εφαρμογή κυρίως στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Η πρώτη εμφάνιση του όρου γίνεται το 1929 από τον ζωγράφο David Burlyuk σε έναν κατάλογο μιας έκθεσης της Dudesing Gallery στη Νέα Υόρκη με έργα του ζωγράφου John Grahans.

Της Κατερίνας Θανάση

Στη σημερινή του μορφή έχει τις ρίζες του στην αμερικανική τέχνη στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν εμφανίστηκε ένα είδος γλυπτικής ως αντίδραση στην ποπ αρτ.

Μινιμαλισμός και Τέχνη

Ο μινιμαλισμός στη γενική του διάσταση ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που θεωρούνται περιττά, έτσι ώστε να επιτραπεί στα ουσιώδη να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Αν και ο όρος χρησιμοποιήθηκε για τον χώρο της ζωγραφικής, η αρχή αυτή επίσης εφαρμόζεται στη δημιουργία μουσικών συνθέσεων, σε θεατρικές παραστάσεις, ακόμη και στη διακόσμηση.

Να σημειωθεί πως ο μινιμαλισμός ορίζεται και ως «τέχνη του ελάχιστου», την οποία και ορίζει μέσα από δήλωσή του ο Donald Judd.

Donald Judd
Donald Judd

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ένα σχήμα, ένας όγκος, μια επιφάνεια είναι κάτι από μόνα τους. Δεν πρέπει να κρύβεται ωςμέρος ενός αρκετά διαφορετικού συνόλου. Τα σχήματα και τα υλικά δεν πρέπει να αλλοιώνονται από το πλαίσιο στο οποίο τοποθετούνται. Ένα κουτί από τέσσερα στη σειρά, οποιοδήποτε πράγμα ή σειρά, είναι μια τοπική τάξη, μια διάταξη, η σειρά είναι δική μου ή κάποιου άλλου και είναι φανερό πως δεν πρόκειται για κάποια μεγαλύτερη τάξη. Και τα δύο είναι πραγματικά».

Μινιμαλισμός και Ζωγραφική

Αυτό που ενδιαφέρει τους μινιμαλιστές είναι απλώς ένα έργο βασισμένο στη γλώσσα της αφαίρεσης και στις αρχές της γεωμετρίας, το οποίο μέσα από τις τρεις διαστάσεις του και την ισχυρή παρουσία του υλικού του απορρίπτει την ψευδαίσθηση και έρχεται κοντά στην ανθρώπινη εμπειρία.

Όσον αφορά τη ζωγραφική, ο μινιμαλισμός φαίνεται να γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα, στην εποχή του μοντερνισμού, και να κέρδισε τη μεγαλύτερη επιρροή του μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ενώ οι δυσφημιστές του μινιμαλισμού θεωρούν ότι από τα έργα απουσιάζει το βάθος και η έκταση, οι υποστηρικτές αυτής της μορφής τέχνης βλέπουν ότι τα έργα των μινιμαλιστών εστιάζουν στα βασικά στοιχεία, χωρίς αυτά να «κρύβονται» από τα δευτερεύοντα στοιχεία.

Ο μινιμαλισμός είναι μια κίνηση που γεννήθηκε στην Αμερική και προήλθε κυρίως από τη δουλειά του Frank Stella, οι μαύροι πίνακες του οποίου εκτέθηκαν πρώτη φορά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη το 1959 και ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες να απορρίψουν την εκφραστική τέχνη του παρελθόντος.

Πίνακας του frank stella

Τρόπος ζωής

Πέρα από τις επιρροές στην τέχνη, ο μινιμαλισμός έχει επηρεάσει και τον τρόπο ζωής των πολιτών. Αυτό αφενός αντικατοπτρίζεται στη διακόσμηση του σπιτιού τους και αφετέρου στην ψυχολογία του ατόμου. Ο μινιμαλισμός υπηρετεί τη φιλοσοφία του να ζεις απλά ή να ζεις με λιγότερα. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουμε να εκτιμάμε περισσότερα πράγματα στη ζωή, προσπαθώντας να αφαιρέσουμε οτιδήποτε μας αποσπά από αυτό.

Μινιμαλισμός και πίνακας ζωγραφικής

Ο μινιμαλισμός στη ζωή μας δεν συνεπάγεται απαραίτητα ένα σπίτι με όσο λιγότερα αντικείμενα γίνεται, αλλά καθετί που έχουμε στην κατοχή μας να υπάρχει για κάποιον λόγο. Τα οφέλη για κάποιον που είναι επηρεασμένος από τον μινιμαλισμό μπορεί να είναι το αίσθημα της ευγνωμοσύνης για όσα διαθέτει, λιγότερο άγχος για την εκκαθάριση του σπιτιού, τη στιγμή που υπάρχουν και λιγότερα αντικείμενα, ακόμη και η αποταμίευση, καθώς μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τις ανάγκες σου και κατανοείς τι πραγματικά έχεις ανάγκη.

Ο μινιμαλισμός στο YouTube

Για τον μινιμαλισμό στις μέρες μας μιλά και η Κλαίρη Δημοπούλου, η οποία είναι make-up artist και YouTuber. Μέσα από το κανάλι της, εκτός από μαθήματα μακιγιάζ, μιλά ανά διαστήματα για τον μινιμαλισμό, μιας και η απόφασή της να μετακομίσει στο Λονδίνο την έκανε να συνειδητοποιήσει πως χρειάζεται λιγότερα πράγματα στη ζωή της. Η ίδια εξηγεί πως ο μινιμαλισμός είναι «η επιλογή του να απλουστεύσουμε τη ζωή μας».

Παρακολουθήστε ένα σχετικό βίντεο

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως τα πάντα στη ζωή μας χρειάζονται μέτρο. Να θυμάστε πως το κλειδί για τον μινιμαλισμό είναι να απαλλαγείτε απ’ ό,τι δεν προσθέτει αξία στη ζωή σας.

Με πληροφορίες από artycle.gr, decobook.gr, N. Κοντοβάς Ποπ Αρτ και Μινιμαλισμός: Πρόταση δημιουργίας περιοδικής και περιοδεύουσας έκθεσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM