9+1 Βασικοί κανόνες του savoir vivre

savoir-vivre-zevgari-sto-trapezi

Το savoir vivre σημαίνει «να ξέρεις να ζεις» και σε ένα γενικό πλαίσιο ορίζεται ως το σύνολο κανόνων καλής συμπεριφοράς. 

Είναι η γνώση του τι ακριβώς ο κοινωνικός μας περίγυρος θεωρεί αποδεκτό και του τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε στιγμή και περίσταση της ζωής μας.

Η ιστορία του «savoir vivre»

Ο συγγραφέας της Αναγέννησης Έρασμος είναι αυτός που εισήγαγε πρώτος την έννοια της καλής συμπεριφοράς με το έργο του «De civilitate morum puerilium libellus» το μακρινό 1526.

Ωστόσο, ο όρος «savoir vivre» πρωτοεμφανίστηκε το 1671 στο βιβλίο του Αντουάν ντε Κουρτέν με τίτλο «Νέος οδηγός του πολιτισμού που χρησιμοποιείται στη Γαλλία μεταξύ των τίμιων ανθρώπων».

Σε αυτό δίνονται ουσιαστικές συμβουλές για πρακτικά θέματα, από το πώς πρέπει να φερθούμε μπαίνοντας στο σπίτι ενός αριστοκράτη και πώς πρέπει να μιλάμε μέχρι τον τρόπο που θα γράψουμε ένα γράμμα, τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανώτερου προς ένα κατώτερο.

Το «savoir vivre» στο ελληνικό έδαφος

Το βιβλίο που αποτέλεσε σταθμό για το «savoir vivre» στην Ελλάδα, ήταν το ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Χαλκούση τη δεκαετία του 1960. Σε αυτό καταγράφεται με περιγραφικό τρόπο η ελληνική πραγματικότητα. Από τις τελευταίες εκδόσεις που αφορούν το «savoir vivre» στην Ελλάδα είναι το βιβλίο του Χρήστου Ζαμπούνη.

9+1 βασικοί κανόνες του savoir vivre
  1. Μη βγάζετε στο τραπέζι το κινητό σας, καθώς δείχνει απαξίωση για τους ανθρώπους που βρίσκονται μαζί σας.
  2. Τα παπούτσια σας θα πρέπει πάντα να είναι καθαρά.
  3. Αν κάποιος σας προσβάλλει, μην πέσετε στο επίπεδο του, απλά χαμογελάστε και αποχωρήστε.
  4. Εννιά πράγματα πρέπει να κρατούνται μυστικά: Η ηλικία, ο πλούτος, οι οικογενειακές διαμάχες, η θρησκεία, προβλήματα υγείας, οι ερωτικές σχέσεις, τα δώρα, η τιμή και η ντροπή.
  5. Αν μπείτε σε ένα δωμάτιο, πρέπει να είστε το πρώτο άτομο που θα χαιρετήσει τους παρευρισκόμενους.
  6. Αποφεύγουμε τα δυνατά γέλια και την έντονη ομιλία, όπως και να κοιτάμε επίμονα τους άλλους, διότι είναι προσβλητικό.
  7. Δεν επισκεπτόμαστε ποτέ κάποιον, χωρίς να έχουμε ειδοποιήσει πρώτα.
  8. Όταν δοκιμάζεις ένα φαγητό που έχει μαγειρέψει κάποιος άλλος, ακόμα και αν δεν σου αρέσει, το κρατάς για τον εαυτό σου.
  9. Αν είσαι με κάποιον στο δρόμο και συναντήσεις έναν γνωστό σου, τους συστήνεις μετά την πρώτη κουβέντα.
  10. Ποτέ δεν υπερβάλλουμε με την ποσότητα του αρώματός μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM