Γιατί τρώμε κρέας την Τσικνοπέμπτη;

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα που περιμένουν με αγωνία οι λάτρεις του κρέατος, όπως συμβαίνει και την Κυριακή του Πάσχα.

Θ’ αναλογιστεί κανείς γιατί μπορεί να την περιμένει κάποιος με τόση λαχτάρα, αφού κρέας μπορούμε να φάμε όποια μέρα θέλουμε.

Ωστόσο, η Τσικνοπέμπτη πέφτει πάντα Πέμπτη, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι μέρες νηστείας.

Είναι μια ευκαιρία να συγκεντρωθούν τα μέλη της οικογένειας, οι φίλοι να φάνε, να πιούν και να περάσουν όμορφα ψήνοντας και τρώγοντας τα αγαπημένα τους κρεατικά.

Πλέον, έχει καθιερωθεί ως έθιμο, χωρίς ωστόσο η προέλευσή του να είναι σαφής, εκτιμάται όμως, ότι έχει τις ρίζες του στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων.

Το χοιρινό, σύμφωνα με τη Wikipedia, έχει την τιμητική του, ιδίως στη νότια Ελλάδα και σε κάποια νησιά.

Το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας, αλλά και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών.

Τέλος, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η Τσικνοπέμπτη σηματοδοτεί την έναρξη διαφόρων εορτασμών όπως εκείνα των αποκριών.

ΕΘΙΜΑ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ 

Στην Κοζάνη την Τσικνοπέμπτη γίνεται η έναρξη της αποκριάς όταν ανάβει ο πρώτος φανός σε μία από τις γειτονιές της πόλης. Πρόκειται για έναν εορταστικό πυρρό σε κεντρικά σταυροδρόμια και γειτονιές της Κοζάνης με τους Κοζανίτες να συνοδεύουν τους εορτασμούς με πολύ κρασί.

Στην Ξάνθη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην κεντρική πτατεία όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι προσφέρουν εδέσματα και στήνουν χορό με μουσική από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στις Σέρρες ανάβονται φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω.

Την ίδια ημέρα, στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που θα φαγωθεί την Κυριακή των Αποκριών. Τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη τού στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM