Σχολεία: Παράταση για δύο εβδομάδες – Μόνο το 30% των εκπαιδευτικών θέλει να εμβολιαστεί εθελοντικά

Παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες, μέχρι και το τέλος Ιουνίου, προανήγγειλε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή 

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προανήγγειλε την παράταση του σχολικού έτους  για δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ η υφυπουργός εξήγησε πως θα δοθεί προτεραιότητα στα γυμνάσια και τα λύκεια, και ιδιαίτερα στα λύκεια, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων. Ωστόσο, προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός πως μόνο το 30% των εκπαιδευτικών έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν.

Τι ανέφερε για τα self tests

Η κ. Μακρή αναφορικά με τα self tests τόνισε πως οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν τα τεστ στο σπίτι τους και να έρχονται στο σχολείο αφού προσκομίσουν μια υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα ή από το ίδιο το παιδί, αν είναι ενήλικος, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους εκπαιδευτικούς.

Μόνο το 30% των εκπαιδευτικών έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν εθελοντικά

Όσον αφορά τον εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς, η υφυπουργός επισήμανε ότι το 30% έχει δηλώσει πως θέλει εθελοντικά, με το νούμερο αυτό να ανεβαίνει κάπως με εκείνους τους εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της ΑstraZeneca αλλά και εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η ίδια εμφανίστηκε βέβαιη πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν την ίδια περίοδο που γίνονται κάθε χρόνο, με βάση τη μειωμένη ύλη κατά 30% λόγω της ιδιαιτερότητας της εποχής, ενώ αναφερόμενη στις προαγωγικές εξετάσεις των υπόλοιπων τάξεων σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι, ωστόσο ανέφερε πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει για το σύνολο των τάξεων γυμνασίων και λυκείων.

Από την Παρασκευή ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών με αδιάθετες δόσεις

Την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία ειδοποίησης των εκπαιδευτικών, μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών, για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτό ορίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η οποία καθορίζει λεπτομέρειες για τον τρόπο κατάρτισης του ενιαίου τελικού καταλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων) και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ).

Ο κατάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, Πέμπτη 1 Απριλίου, και θα καταρτιστεί με κριτήριο την ημερομηνία γέννησης, κατά φθίνουσα σειρά ηλικίας (σε περίπτωση ίδιας ηλικίας γέννησης η ταξινόμηση θα γίνεται αλφαβητικά).