Σχολεία: Ανοίγουν τα λύκεια στις 12 Απριλίου - Υποχρεωτικά self tests σε μαθητές και καθηγητές

Άνοιγμα των λυκείων στις 12 Απριλίου - Οι μαθητές, για να προσέλθουν στις τάξεις, θα πρέπει να έχουν κάνει το self test στο σπίτι

Τα πρώτα self tests αναμένεται να φτάσουν στα φαρμακεία στις 5/4, κάτι που θα σημάνει το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση θα ζητήσει την επαναλειτουργία των λυκείων με τη διενέργεια self tests κάθε εβδομάδα για μαθητές και καθηγητές. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας έχει γνωστοποιήσει πως είναι αδύνατον να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου, καθώς δεν μπορεί ο ίδιος εκπαιδευτικός να διδάσκει ταυτόχρονα διά ζώσης και εξ αποστάσεως στις Α’ και Β’ τάξη.

Σημειώνεται πως στις 12 Απριλίου ξεκινά η επαναλειτουργία τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Οι μαθητές, για να προσέλθουν στις τάξεις, θα πρέπει να έχουν κάνει το self test. Όπως δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, ο έλεγχος θα γίνεται με υπεύθυνες δηλώσεις που θα υπογράφουν οι γονείς των παιδιών.

Προτεραιότητα στα λύκεια

Δίνοντας το πλαίσιο του σχεδίου για το άνοιγμα των σχολείων, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Η δική μας πρωτοβουλία είναι να επανέλθουμε ταυτόχρονα σε όλες τις βαθμίδες στη διά ζώσης εκπαίδευση. Όμως, επειδή φαίνεται ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, θα γίνει με προτεραιότητα στα λύκεια και μετά στα γυμνάσια και αργότερα στα υπόλοιπα σχολεία. Πρώτα θα ανοίξουν τα λύκεια».

Τα σενάρια για το γυμνάσιο

Το άνοιγμα των γυμνασίων φαίνεται πως αποτελεί... γρίφο, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν δύο σενάρια: Είτε άνοιγμα μία εβδομάδα μετά τα λύκεια, δηλαδή στις 19 Απριλίου, είτε αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, στις 10 Μαΐου. Αν αποφασιστεί το πρώτο, τότε οι μαθητές θα μπουν στις τάξεις μόνο για μία εβδομάδα, καθώς αμέσως μετά τα σχολεία θα κλείσουν λόγω Πάσχα. Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία, θεωρείται πιθανότερο να ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα, στις 10 Μαΐου.

Υποχρεωτικά τα self tests

Η γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως η σκέψη είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι, μόλις αυτά διατεθούν στα φαρμακεία και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα self tests. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο. Το ίδιο θα ισχύει για τους εκπαιδευτικούς. Είμαστε στον σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM