Λευτέρης Πετρούνιας: Ο «βασιλιάς» των κρίκων

Ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει καταφέρει να κερδίσει επάξια τίτλους επαινετικούς για την πορεία του στον αθλητισμό, με πολλούς να τον χαρακτηρίζουν ακόμη και «βασιλιά» των κρίκων

Τελικός Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016, και τα βλέμματα όλου του κόσμου στράφηκαν στον Έλληνα αθλητή του αγωνίσματος κρίκων όταν συγκέντρωσε 16.000 βαθμούς ‒6.800 για τη δυσκολία και 9.200 για την εκτέλεση‒ κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Ο Λευτέρης Πετρούνιας εκείνη τη μέρα έκανε το άθλημα των κρίκων να φανεί παιχνιδάκι μέσα από την άριστη απόδοσή του αλλά και την απόλυτα ήρεμη έκφρασή του κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος, σίγουρα όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά όσο φαίνονταν.

Επιμέλεια: Λυδία Μπέντρος

Γεννημένος στη Νέα Σμύρνη στις 30 Νοεμβρίου 1990, ο Λευτέρης Πετρούνιας κατάφερε σε ηλικία 26 ετών να αναδειχτεί χρυσός Ολυμπιονίκης το 2016, τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και τέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης.

Η πορεία του στον αθλητισμό

Το «μικρόβιο» του αθλητισμού υπήρχε μέσα του από την παιδική ηλικία, καθώς όταν ήταν 5 ετών άρχισε να ασχολείται με την ενόργανη γυμναστική. Το 2005 ο Λευτέρης Πετρούνιας αποφάσισε να κάνει την εφηβική του επανάσταση και εγκατέλειψε την ενόργανη για τα επόμενα τρία χρόνια. «Νομίζω ότι σε αυτά τα τρία χρόνια ξέδωσα και επέστρεψα γεμάτος ενέργεια για να συνεχίσω και να κάνω όσα έχω πετύχει μέχρι σήμερα», έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του. Έτσι, όταν επέστρεψε, φρόντισε το όνομά του να μαθευτεί από όλους.

Η πρώτη του διάκριση ήταν το 2011, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, και ακολούθησε το 2013 το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνης. Από το 2015 και μέχρι το 2017 γίνεται αήττητος σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ ενδιάμεσα νικάει και στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες και στο Παγκόσμιο Κύπελλο (και τις δύο φορές στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν).

Το σερί των διαδοχικών χρυσών μεταλλίων ξεκίνησε το 2015 στο Παγκόσμιο (Γλασκώβη) και στο Ευρωπαϊκό (Μονπελιέ) Πρωτάθλημα. Ακολούθησε η πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016 στη Βέρνη, για να έρθει το αποκορύφωμα με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η μοναδική ήττα σε αυτό το διάστημα ήταν η δεύτερη θέση στο test event των Ολυμπιακών Αγώνων τον Απρίλιο του 2016, όταν την πρωτιά κατέκτησε ο Βραζιλιάνος Αρθούρ Ζανέτι, χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου.

Τότε ο Ζανέτι είχε παραδεχτεί το ταλέντο του Πετρούνια, δίνοντάς του συγχαρητήρια και χαρακτηρίζοντάς τον «άρχοντα των κρίκων».

Ο τραυματισμός στον ώμο και το πείσμα του Πετρούνια

Το 2017 κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν σοβαρό τραυματισμό στον ώμο που τον ταλαιπώρησε, καθώς δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες προπονήσεις για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης. Ωστόσο, βάζοντας όλο το πείσμα του και την αγάπη του για τον αθλητισμό κατάφερε όχι μόνο να λάβει μέρος στους αγώνες, αλλά να κατακτήσει και το χρυσό μετάλλιο.

τραυματισμός Πετρούνια

Ο πόνος στον ώμο δεν τον εγκατέλειψε και συνέχισε να του βάζει εμπόδια στην αθλητική του πορεία ενώ έφτανε πολύ κοντά στο Παγκόσμιο στην Ντόχα. Τότε αρχικά αποφάσισε να μη συμμετάσχει, αλλάζοντας στην πορεία γνώμη, καθώς ‒όπως δήλωσε μετά την εμφάνισή του στον αγώνα‒ «τελικά δεν θα γινόταν να χάσω αυτή τη διοργάνωση». Πράγματι, έτσι έγινε. Όχι μόνο δεν έχασε τη διοργάνωση τότε ο Λευτέρης Πετρούνιας, αλλά βγήκε και πρώτος, επιβεβαιώνοντας το ρητό «ο επιμένων νικά».

Μάλιστα, ο ορθοπεδικός που είχε αναλάβει τη θεραπεία και εγχείρησή του είχε δηλώσει: «Αυτό που επιχείρησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, µε δεδομένο τον τραυματισμό του αλλά και το προγραμματισμένο ραντεβού για χειρουργική επέμβαση, είναι άθλος. Μόνο ο συγκεκριμένος αθλητής θα μπορούσε να το επιχειρήσει. Είμαι πολλά χρόνια στον αθλητισμό, αλλά δεν θυμάμαι παρόμοια περίπτωση. Οι αθλητές των κρίκων, εάν δεν έχουν το 100% της δύναμης στους τένοντες, δεν μπορούν να σταθούν ακίνητοι. Αντίθετα, ο Πετρούνιας εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμα. Υπολογίζω πως λόγω αυτού του προβλήματος η δύναμή του θα μπορούσε να είναι μειωμένη ακόμη και κατά 30%. Για όλα αυτά, το συγκεκριμένο χρυσό είναι µια υπερφυσική επίδοση».

Τον Οκτώβριο του 2019 τερμάτισε 4ος στο τουρνουά της Γερμανίας, ενώ αναπλήρωσε το «χαμένο» έδαφος από την περίοδο της αποκατάστασης του ώμου του και επέστρεψε δριμύτερος στο Παγκόσμιο της Μελβούρνης, όπου έγινε χρυσός.

Υποψήφιος εκπρόσωπος όλων των αθλητών

Με χρόνια εμπειρίας αλλά και υγιούς αθλητικής πορείας στην πλάτη του, ο Λευτέρης Πετρούνιας ανακοίνωσε μέσα από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την υποψηφιότητά του για τη θέση εκπροσώπου όλων των αθλητών και αθλητριών στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε στην ανάρτησή του:

«Η φωνή της κάθε αθλήτριας και αθλητή με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να είναι δυνατή και να ακούγεται μέσα στο ολυμπιακό κίνημα. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι πολλά και θεωρώ πως εμείς που ακουγόμαστε λίγο περισσότερο λόγω ενός ολυμπιακού μεταλλίου είναι καθήκον μας να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε για όλους τους συναθλητές και συναθλήτριές μας την επίλυσή τους».

Και κατέληξε: «Γι’ αυτό και σήμερα έπειτα από πολύ ώριμη σκέψη αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ιδιαίτερα τιμητική θέση του εκπροσώπου όλων των αθλητών και αθλητριών από όλα τα αθλήματα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM