Σύψας: «Σε περίπτωση συνωστισμού θα κλείσει όλη η Αττική»

Ο Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Επιτροπής για τον κορονοϊό μίλησε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, προειδοποιώντας πως «Σε περίπτωση συνωστισμού θα κλείσει όλη η Αττική»

Σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στο Mega, «σε κάθε συζήτηση της επιτροπής γίνεται εκτίμηση κινδύνου». Και εξήγησε πως «το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει μεγαλύτερο όφελος από ένα πιθανό κίνδυνο», τονίζοντας παράλληλα, πως ναι μεν «παίρνουμε ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο λελογισμένο».

«Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα μέτρα θα αρθούν»

Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο καθηγητής σημείωσε πως αυτό θα γίνει με κάποιες προϋποθέσεις. Μία εξ αυτών είναι να γίνονται πολλά τεστ καθημερινά και «σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα μέτρα θα αρθούν».

Παράλληλα, επισήμανε πως «κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο».

«Τελευταία η εστίαση – Σε περίπτωση συνωστισμού θα κλείσει όλη η Αττική»

Όσον αφορά το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης, ο καθηγητής υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο, ωστόσο, σημείωσε πως θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης. «Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια» είπε αμέσως μετά ο ίδιος.

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια, τόνισε ο κ. Σύψας. Για την μετακίνηση από νομό σε νομό, ανέφερε πως «τουλάχιστον για τις επόμενες δυο βδομάδες δε θα επιτραπεί».

Για την κακοκαιρία – «Κάθε έξοδος όσο και αν φαίνεται αθώα, ενέχει κίνδυνο».

Ο Νίκος Σύψας τόνισε μάλιστα, πως ακόμα την κατάσταση δεν την ευνοεί και ο καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μεγαλύτερο R» .

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την κακοκαιρία «Λέανδρος» που σαρώνει ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία 24ωρα με ισχυρές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες και τη σύνδεση αυτής με την διασπορά του ιού, ο ίδιος σημείωσε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η διασπορά μέσα στα σπίτια, επισημαίνοντας πως «κάθε έξοδος όσο και αν φαίνεται αθώα, ενέχει κίνδυνο».

«Ο εμβολιασμός είναι μια άσκηση υπομονής»

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, ο Νίκος Σύψας τόνισε πως ο μεγάλος στόχος, είναι ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού, κάτι που πάει πολύ καλά. «Ο εμβολιασμός είναι μια άσκηση υπομονής, έχουμε δρόμο θα πάμε μέχρι το καλοκαίρι», κατέληξε.

Δείτε όσα είπε ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών:ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM