Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, αντί της Παρασκευής, σήμερα στις 11.00
Αντί για την Παρασκευή, συνεδριάζει σήμερα στις 11.00 η ολομέλεια της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποφασιστεί η εισήγηση προς την κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Σημειώνεται πως τα δεδομένα που έχουν οι επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο είναι η αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, η πίεση στο Ε.Σ.Υ. αλλά και η ανάγκη των πολιτών για επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς πριν από λίγες μέρες κλείσαμε έναν χρόνο με το σύστημα «ακορντεόν», το οποίο έχει επιβαρύνει κατά πολύ την ψυχική υγεία όλων.
Έτσι, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα τα οποία θα καθορίσουν την καθημερινότητά μας για τις επόμενες 10 μέρες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ομοφωνία, καθώς άλλοι επιστήμονες εισηγούνται σκληρά μέτρα και καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, όπως τον Μάρτιο του 2020, ενώ άλλοι προτιμούν «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα».
«Ή θα εφαρμόσουμε σκληρότερο lockdown ή διαφορετική στρατηγική»Για παράδειγμα, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως «ή θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό lockdown, αλλά να εφαρμοστεί και να μπορέσουμε να ελέγξουμε ακόμη και αυτούς που δεν έχουν διάθεση να το εφαρμόσουν, ή θα προχωρήσουμε σε μια εντελώς άλλη στρατηγική».
«Νέα, έξυπνα μέτρα»Από την πλευρά του, ο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ανέφερε πως θα πρέπει να εφαρμοστούν νέα, έξυπνα μέτρα. «Η γνώμη μου είναι ότι εάν γίνονται περισσότεροι έλεγχοι, εφόσον πάμε σε άνοιγμα της αγοράς, αυτοί να περιοριστούν σε κλειστούς χώρους. Εκεί βλέπουμε ότι γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά», είπε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, για ένα μικρό χρονικό διάστημα ακόμα, τουλάχιστον στην Αττική, θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή μέτρων, καθώς υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, μπορεί να γίνει άρση μέτρων σε περιοχές που δεν πιέζονται, με την προϋπόθεση πως δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.
2.353 νέα κρούσματα και 23 θανάτους ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥΥπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα κορονοϊού και 23 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε τους 422, από 406 την προηγούμενη ημέρα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι νέες διαγνώσεις έφτασαν τις 318, ενώ και ο Πειραιάς εξελίσσεται σε υγειονομική «βόμβα», με 202 κρούσματα μέσα σε μία μέρα.
Ακολουθούν:
- ο Δυτικός Τομέας της Αθήνας, με 185 κρούσματα
- ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας, με 155
- ο Νότιος Τομέας Αθηνών, με 107
- η Ανατολική Αττική, με 103 νέες διαγνώσεις
- η Δυτική Αττική, όπου καταγράφηκαν 41 κρούσματα
- Πελοπόννησος
- Δυτική Ελλάδα
- Κρήτη
- περιοχές της Θεσσαλίας
- περιοχές της Μακεδονίας
Τέλος, εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Μητσοτάκης για lockdown: Κάντε δύο εβδομάδες υπομονή
- ΣΥΡΙΖΑ: Το Υπουργείο Υγείας θ’ αναλάβει τις ευθύνες του για τους εκτός σειράς εμβολιασμούς;
- Ράπτη: Άμεση χρήση κλινών από ιδιωτικά ιδρύματα για αποσυμφόρηση του ΕΣΥ
-
Δερμιτζάκης: Ή σκληρότερο lockdown που θα εφαρμόζεται ή αλλαγή στρατηγικής