Σαρηγιάννης: Τον Μάιο θα κορυφωθεί το τρίτο κύμα

Καλώς πάρθηκαν διαφορετικά περιοριστικά μέτρα, καθώς είναι διαφορετικό το επιδημιολογικό φορτίο, δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει για τρίτο κύμα πανδημίας γύρω στον Μάιο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ δήλωσε πως «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

«Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης μία μέρα αφότου έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές στη χώρα μας.

Τέλος ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια πως είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, αλλά γύρω στο 30%. «Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Μας δίνει μεν ένα τρίτο κύμα, αλλά πιο ήπιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Νωρίτερα σήμερα ο Καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega δήλωσε πως έχει εκτιναχθεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 205%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM