«Η Λευκορωσία είναι, έτσι κι αλλιώς, κομμάτι της Ρωσίας, εθνοτικά, θρησκευτικά και ψυχολογικά» φέρεται να έχει πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους σε χρόνο που εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον έμοιαζε ανύποπτος. Έγκυροι αναλυτές έλεγαν από καιρό ότι αυτές οι κουβέντες του Ρώσου ηγέτη δεν συνιστούν πυροτέχνημα, ούτε κάποιο σημάδι θεωρητικού και άδειου μεγαλοϊδεατισμού.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει μήνες πριν την ομοσπονδιοποίηση των δυο χωρών, πρόταση την οποία κατ΄ αρχάς «απέκρουσε» –και όχι ακριβώς απέρριψε– ο Λευκορώσος «ηγεμόνας».
Οι πληροφορίες θέλουν τον Ρώσο ηγέτη να επιμένει στην πρότασή του, με επιχείρημα την αναχαίτιση με αυτόν τον τρόπο της όποιας επιβουλής και την αύξηση του γεωπολιτικού κύρους της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο μιας τέτοιας ομοσπονδίας. Οι πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο Πούτιν να επαναφέρει την πρόταση τώρα που, με αφορμή την υπόθεση Προτάσεβιτς, το Μινσκ φαίνεται να είναι στριμωγμένο στα σκοινιά, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε στη Λευκορωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ίδιες πληροφορίες προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας ότι το θέμα της προσάρτησης της Λευκορωσίας στη Ρωσία είναι πιθανό να συζητηθεί συνολικά σε συνάντηση Πούτιν - Λουκασένκο εντός του Ιουνίου, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα «κλειδώσει».
Ο Πρόεδρος Πούτιν, αν ολοκληρώσει το σχέδιό του, θα κάνει μια άνευ προηγουμένου επίδειξη ισχύος απέναντι στους Δυτικούς ηγέτες, αφού αφενός θα ακυρώσει στην πράξη τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας –μια και η περίκλειστη χώρα θα αποτελεί δυνητικά ρωσικό έδαφος–, αφετέρου θα μεγαλώσει έτι περαιτέρω τη ρωσική ομοσπονδία.
Για όλα αυτά μένει να καμφθούν οι –τελευταίες– αντιστάσεις του Αλ. Λουκασένκο, αλλά και να «μετρηθούν» οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.