Πρόβλεψη Τζανάκη: Τις επόμενες μέρες τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, προχώρησε στην εκτίμηση πως μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να έχουμε ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στην χώρα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νικόλαος Τζανάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, τόνισε πως τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περιμένει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που θα φτάσουν ακόμα και τις 9.000.

Παράλληλα, εκτιμά πως η είσοδος των self test στην μάχη κατά της πανδημίας πρόκειται να βοηθήσει στη σταδιακή εξομάλυνση της υπάρχουσας κατάστασης.

Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο πότε αναμένεται να αρχίσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, στο θέμα των self test, αλλά και στους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η κορύφωση έγινε μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε πριν από 15 μέρες και σε αριθμό και σε διάρκεια»

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η κορύφωση του 3ου κύματος παρατείνεται σε διάρκεια εξαιτίας των συναθροίσεων που σημειώθηκαν στις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα αλλά και από το γεγονός πως «μπήκαν στον χορό» και άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη, η Ήπειρος κ.ο.κ.

γράφημα-πρόβλεψη Τζανάκη

«Αν σήμερα βρήκαμε 3.000 κρούσματα κορονοϊού, τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000»

Επιπλέον, προέβλεψε πως αναμένεται να έχουμε αυξημένα κρούσματα τις επόμενες 10 - 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 15 με 20 Απριλίου. Εξήγησε επίσης πως με τα self tests θα δούμε κρούσματα διπλάσια και ίσως τριπλάσια από ότι τώρα. Ειδικότερα, είπε: «Αν σήμερα βρήκαμε 3.000 κρούσματα κορονοϊού, τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000».

Στο επίκεντρο και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με Covid-19

Ωστόσο, αποσαφήνισε πως τα περισσότερα από τα κρούσματα που θα δείξουν τα self tests θα είναι ασυμπτωματικοί, επομένως δεν θα πιέσουν το Ε.Σ.Υ. Πιο συγκεκριμένα όμως, επισήμανε: «Μας ενδιαφέρει όμως να ανακαλυφθούν αυτά τα κρούσματα, γιατί μεταδίδουν υπερβολικά τον ιό και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα».

Θα αυξηθούν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Αναφορικά με τους διασωληνωμένους, ο κ. Τζανάκης είπε πως «η πρόβλεψή μας είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα φτάσουμε τα 800 με 850 κρεβάτια» και υπογράμμισε παράλληλα, πως τον ανησυχεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα και στην Αχαΐα.

«Πρέπει να κάνουμε διαδοχικά test, εβδομαδιαία όπως είπαν στους μαθητές»

Επιπλέον, ο καθηγητής έκανε αναφορά και στα self tests, υπογραμμίζοντας πως αυτά έχουν χαμηλή ευαισθησία στην αρχή της νόσησης και «για αυτό και πρέπει να κάνουμε διαδοχικά test, εβδομαδιαία όπως είπαν στους μαθητές».

«Δεν έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο σχετίζεται με τα επεισόδια θρόμβωσης»

Τέλος, για τα εμβόλια της AstraZeneca δήλωσε πως ο κόσμος πρέπει να αγνοήσει τη σύγχυση, καθώς «δεν έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο σχετίζεται με τα επεισόδια θρόμβωσης».

Δείτε το παρακάτω βίντεο: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM