Παυλάκης: «Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες – Θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων»

Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τονίζοντας μάλιστα, πως ακόμη και ένα μικρό άνοιγμα μπορεί να είναι μοιραίο και να οδηγήσει σε εικόνες που θα θυμίζουν Μπέργκαμο – «Άσχημες» οι επόμενες δύο εβδομάδες

Την ώρα όπου καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 3.000 κρούσματα, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο Open, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες «άσχημες», επισημαίνοντας το πόσο επικίνδυνο είναι και το παραμικρό άνοιγμα στην παρούσα φάση.

«Η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας»

Ο κ. Γιώργος Παυλάκης με αφορμή την ανησυχία του για την κορύφωση του τρίτου κύματος στη χώρα μας, δεν δίστασε να υπογραμμίσει πως αν δεν υπήρχαν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, η Ελλάδα θα ήταν «σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας».

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές»

Επιπλέον, ο ίδιος δήλωσε: «Ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές». Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης επισήμανε πως ένα άνοιγμα στην παρούσα φάση μπορεί να αποβεί μοιραίο και να θυσιάσουμε το Πάσχα που έρχεται.

Ο Γιώργος Παυλάκης μιλά στο Open

«Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ»

Και αμέσως μετά συμπλήρωσε:  «Είμαι επιφυλακτικός για τη σταθεροποίηση. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων. Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού».

«Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται»

Και εξήγησε: «Τα μέτρα αποδίδουν γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί τότε δεν δουλεύουν τέλεια».

«Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα "τείχος των σωφρόνων"»

«Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα "τείχος των σωφρόνων" που τηρούν τα μέτρα και έχει έτσι αποφύγει τα χειρότερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γιώργος Παυλάκης στο Open

«Είναι μύθος ότι το έξω μας προστατεύει»

Επιπλέον, ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, προχώρησε και στην εκτίμηση πως τα νέα κύματα της πανδημίας έχουν προκληθεί από τα νέα στελέχη του ιού. Ειδικότερα, είπε: «Η Κρήτη έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος, όπως και περιοχές της Αττικής. Είναι δύσκολο να σταματήσουν τα νέα στελέχη του ιού. Μια μάσκα που φοράμε τη μισή μέρα καλά και τη μισή στο σαγόνι, δεν προστατεύει. Είναι μύθος ότι το έξω μας προστατεύει, θυμάστε το καλοκαίρι πανηγύρια όπου υπήρξε διασπορά του ιού».

«Κάθε άνοιγμα φέρνει περισσότερες επαφές»

Και συνέχισε τονίζοντας: «Κάθε άνοιγμα φέρνει περισσότερες επαφές. Οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και τα κομμωτήρια που άνοιξαν ή μικρές κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

«Περισσότερες επαφές σημαίνει περισσότερες μεταδόσεις του ιού. Προσπαθούμε με έναν παράλογο τρόπο να δούμε ένα λογικό αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Παυλάκης.

Κορονοϊός: 3.133 νέα κρούσματα, 72 νεκροί και 728 διασωληνωμένοι

Να υπενθυμίσουμε, πως μόλις χθες, Σάββατο (28/3) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.133 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επιπλέον, οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 ήταν 72, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ήταν 728.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM