Γιατί (πρέπει να) είναι θέμα ωρών η παραίτηση Μενδώνη

Είδηση πρώτη του ηλιόλουστου αυτού πρωινού της τελευταίας Δευτέρας του Φλεβάρη. Η Λίνα Μενδώνη –νομίζει ότι– είναι ακόμη υπουργός πολιτισμού.

Όπως και όσοι διέρρεαν πρωί - πρωί «παίρνοντας στο λαιμό τους» ολόκληρο το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι «ο πρωθυπουργός δεν θα απομακρύνει τη Μενδώνη επειδή το ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Γνωστή από χρόνια αυτή η επίδειξη ανόητου μικροκομματικού εγωισμού, που έχει απαντηθεί πολλές φορές και σε πολλές αποχρώσεις, μη ικανή όμως στην παρούσα φάση να αφήσει τα πράγματα ως έχουν.

Γιατί η κουβέντα δεν γίνεται πια επί ενός πιπεράτου κουτσομπολιού, αλλά επί ενός από τα πιο βρομερά σκάνδαλα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας που η μπόχα και η δυσωδία του  πνίγει πια την Ελληνική κοινωνία.

Και η παραίτηση – αποπομπή της κ. Λίνας Μενδώνη είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θέμα ωρών. Διότι αφενός οι ευθύνες της είναι ακατάβλητες, αλλά και γιατί όσο παραμένει στη θέση της η κ. Μενδώνη το υπουργείο πολιτισμού δεν θα λειτουργεί, θα είναι σαν να μην υπάρχει, σαν εν μια νυκτί μα καταργήθηκε.

Οι θεσμικοί φορείς των οποίων η κ. Μενδώνη εδώ και λίγες μέρες παριστάνει ότι πολιτικά προΐσταται, της έχουν αφαιρέσει κάθε κύρος, κάθε ειδικό βάρος.

Η εν δυνάμει απερχόμενη υπουργός δεν μπορεί να αποφασίσει ή να υπογράψει  τίποτα που θα δημιουργεί τετελεσμένα όταν δεν μπορεί να συνομιλήσει με τα «κύτταρα» του υπουργείου που είναι οι καλλιτέχνες που πλέον δεν της μιλούν.

Κι είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αυτήν την επιλογή γιατί δεν θα ήθελε και δεν θα έπρεπε να μπει ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών –κάτι ενδεχόμενο όσο δεν παραιτείται ή δεν αποπέμπεται η κ. Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη στη συνέντευξη τύπου –οπερέτα που παραχώρησε είπε ψέματα– ή, με τα λεγόμενα της παραδέχθηκε ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

Ας διαλέξει. Όταν όμως κάνεις μια επιλογή προσώπου για μια θέση ευθύνης και  στο πρόσωπο αυτό πέφτουν βαριές σκιές, εδώ και δυο δεκαετίες, αναλαμβάνεις και το κόστος. Το οποίο αργά ή γρήγορα πληρώνεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM