Παράταση lockdown: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι - Πιθανή παράταση

των περιοριστικών μέτρων έως και τις 15 Μαρτίου

Την παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι επιστήμονες θέλουν να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα, την πορεία των ημερήσιων κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων, τις αντοχές του Ε.Σ.Υ. και τις πιθανές επιπτώσεις της ενδεχόμενης χαλάρωσης.

Το σενάριο που θέλει παράταση μιλάει για επέκταση των περιοριστικών μέτρων για μία με δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να δοθεί χρόνος έτσι ώστε, όπως έχουν τονίσει αρκετοί επιστήμονες, να διασφαλίσουμε ότι με τη σταδιακή άρση του μπαίνουμε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή προς την κανονικότητα. Από την άλλη, υπάρχει η –δικαιολογημένη– επιθυμία της κυβέρνησης να άρει –έστω κάποια– μέτρα προκειμένου να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα.

Παράταση lockdown με επαναφορά δραστηριοτήτων

O πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες, Πέμπτη, ανέφερε πως είναι πιθανό να έχουμε παράταση του lockdown, με επαναφορά όμως κάποιων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων. Επίσης τόνισε πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από τη 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε δύο ημέρες από σήμερα.

Ειδικότερα, ανέφερε: «Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι» και πρόσθεσε πως «παρ’ όλα αυτά, βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα και η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή τη φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση, οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την πορεία του ιού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκαν 1.400 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176.059, εκ των οποίων 51,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.497 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στην Αττική εντοπίστηκαν τα 538, στη Θεσσαλονίκη οι νέες μολύνσεις ανέρχονται στις 160, ενώ στην Αχαΐα άγγιξαν τις 97. Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική έχει ως εξής:

  • Ανατολική Αττική: 51 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 78 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 37 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 114 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 176 κρούσματα
  • Νησιά: 20 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 68 κρούσματα
  • Πειραιάς: 143 κρούσματα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM