Ο νόμος είναι ξεκάθαρος: Δίχως συναίνεση υπάρχει βιασμός

Βιασμός είναι η παράνομη δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει σεξουαλική επαφή δίχως τη συγκατάθεση του θύματος και αυτό μέσω της βίας ή της απειλής

Βιασμός, πέρα από την σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς συγκατάθεση, θεωρείται και η σεξουαλική επαφή με άτομο το οπολιο δεν είναι σε θέση να δώσει συγκατάθεση λόγω υποκείμενης κατάστασης, ψυχικής ασθένειας, νοητικής καθυστέρησης ή εξαπάτησης.

Σε αρκετά εθνικά δίκαια το έγκλημα του βιασμού έχει υπαχθεί σε αυτό της σεξουαλικής επίθεσης. Ο βιασμός θεωρούνταν ότι προκαλείται από την ανεξέλεγκτη σεξουαλική επιθυμία, ωστόσο, πλέον θεωρείται ως παθολογική εκδήλωση εξουσίας πάνω σε ένα άλλο άτομο.

Ο νόμος γύρω από τον βιασμό

Ο νομικός ορισμός του βιασμού έχει αλλάξει ουσιαστικά από τα τέλη του 20ού αιώνα. Ο βιασμός ήταν η εγκληματική σεξουαλική πράξη ενός άνδρα με μια γυναίκα παρά τη θέλησή της. Όπως είναι πλέον κατανοητό, ο βιαστής μπορεί να είναι ενήλικος ή ανήλικος, ανεξαρτήτως φύλου, και κατά οποιουδήποτε ανθρώπου. Αν και ο βιασμός μπορεί να συμβεί και σε άτομο του ίδιου φύλου, διαπράττεται συχνότερα από έναν άνδρα εναντίον μιας γυναίκας. Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη τάση να υπάρχουν βιασμοί εντός συζυγικού πλαισίου, να υπάρχει δηλαδή σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέληση του ενός.

Βιασμός

Άρθρο 144. Όποιος έρχεται σε παράνομη συνουσία διά κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής διείσδυσης του πέους στο σώμα άλλου προσώπου, χωρίς τη συναίνεσή του ή με συναίνεση η οποία δόθηκε υπό το κράτος βίας, απειλής ή φόβου, είναι ένοχος κακουργήματος που καλείται βιασμός και υπόκειται στην ποινή φυλάκισης διά βίου.

Απόπειρα βιασμού

Άρθρο 146. Όποιος αποπειράται βιασμό είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δέκα χρόνων.

Σεξουαλική κακοποίηση δια διείσδυσης

Άρθρο 146Α. Όποιος προβαίνει σε οποιαδήποτε κολπική, πρωκτική ή στοματική διείσδυση σεξουαλικής φύσεως στο σώμα άλλου προσώπου με οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή αντικείμενο, χωρίς τη συναίνεσή του ή με συναίνεση η οποία δόθηκε υπό το κράτος βίας, απειλής ή φόβου, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης διά διείσδυσης

Άρθρο 146Β. Όποιος αποπειράται σεξουαλική κακοποίηση δια διείσδυσης είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης δια βίου.

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM