Lockdown: Συζήτηση για χαλάρωση στη... σκιά 4.000 κρουσμάτων

Προς χαλάρωση των μέτρων το Σάββατο, ενώ παράλληλα αναμένεται «έκρηξη» κρουσμάτων

Προς χαλάρωση των μέτρων του lockdown οδεύει η χώρα, την ώρα που –σύμφωνα με πληροφορίες– τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται τα κρούσματα σήμερα, 30/3, να κυμανθούν από 3.500 μέχρι και 4.000, σπάζοντας έτσι όλα τα ρεκόρ.

Με βάση τα χθεσινά κρούσματα, τα οποία ήταν πάνω από 1.700 (αν και προηγήθηκε η Κυριακή), και με βάση το αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3.500, σήμερα αναμένεται να έχουμε ακόμη μια δραματική αύξηση.

Την Τετάρτη η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Όσον αφορά την άρση κάποιων περιορισμών, αύριο, Τετάρτη, τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων θα συλλέξουν τα νέα στοιχεία για την επιδημιολογική καμπύλη, θα αξιολογήσουν την πίεση στα νοσοκομεία και αναμένεται να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο χαλάρωσης.

Τις επόμενες μέρες η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων

Ωστόσο, οι ειδικοί ελπίζουν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Αν επιβεβαιωθούν οι ελπίδες τους, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και αργότερα η αποσυμπίεση του Ε.Σ.Υ.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν πως το lockdown σε αυτή τη μορφή δεν αποδίδει, κυρίως λόγω της κόπωσης των πολιτών έπειτα από έναν χρόνο περιορισμών. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι λοιμωξιολόγοι καλούνται να αξιολογήσουν με προσοχή τα έως τώρα δεδομένα και να κάνουν τις εισηγήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής υπερψηφίζει την επιλογή ενός προσεκτικού ανοίγματος που δεν θα ενέχει τον κίνδυνο μιας νέας επιδημιολογικής έκρηξης. Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν Τετάρτη ή Πέμπτη και να εφαρμοστούν άμεσα, από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

«Πράσινο φως» στις διαδημοτικές μετακινήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πρώτο μέτρο που θα ανακοινωθεί είναι η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο από το Σάββατο 3 Απριλίου.

Άνοιγμα λιανεμπορίου

Επίσης, οι ειδικοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου. Κατά πάσα πιθανότητα θα επιτραπεί το άνοιγμα μόνο των μικρών καταστημάτων, ενώ μένει να δούμε αν η λειτουργία τους θα επιτραπεί με τη μέθοδο του click away, του click in shop ή μόνο με τον περιορισμό στον αριθμό των πελατών, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος.

Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας μήνυμα στο 13032, το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία, το τοπίο παραμένει… ομιχλώδες. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει συνδέσει το άνοιγμά τους με τη διενέργεια self tests, τα οποία δεν τα έχει ακόμα προμηθευτεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM