Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για λιανεμπόριο και εκκλησίες

Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο και εκκλησίες

Τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με το πότε θα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες αναμένει η κυβέρνηση ενόψει της εορταστικής περιόδου ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται έως το Σάββατο, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες.

Λιανεμπόριο

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, στο θετικό σενάριο θα υπάρξει κάποιο άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα, ίσως με μεγαλύτερη αυστηροποίηση των κανόνων της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικών.

Βασικό ερώτημα αποτελεί το τί θα γίνει με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Αρχική σκέψη ήταν να μην ανοίξουν καθόλου. Υπάρχει ωστόσο ο αντίλογος που λέει πως σε αυτή τη περίπτωση ο συνωστισμός θα αυξηθεί στα μικρά.

Στο ερώτημα, γιατί μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο και όχι τα σχολεία, κυβερνητικά στελέχη απαντούν πρώτον, πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να είναι πανελλαδικό για λόγους ισότητας και δεύτερον ότι ο χρόνος που θα άνοιγαν πριν από τα Χριστούγεννα ήταν μόλις μια εβδομάδα.

Εκκλησίες

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε εχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός με βασικό θέμα συζήτησης τον φετινό τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και με αυστηρά μέτρα.

Συγκεκριμένα για τα Χριστούγεννα, η βασική πρόταση είναι προκειμένου να ανοίξουν οι ναοί, η δυνατότητα από πλευράς της Εκκλησίας να γίνουν περισσότερες λειτουργίες, δύο την παραμονή το βράδυ των Χριστουγέννων στις 9 και στις 11 και τρεις ανήμερα τα Χριστούγεννα, στις 5, στις 7 και στις 9 το πρωί, προκειμένου να μην υπάρχει συγχωτισμός.

Στην αύξηση των λειτουργιών και τα Φώτα, παραμονή και ανήμερα, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η Εκκλησία ενώ η πρόταση θα περιλαμβάνει να μην γίνουν οι λιτανείες, στις οποίες και συνωστίζεται πλήθος πιστών.

Επίσης, συζητήθηκε, να μη γίνει η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα αλλά σε κολυμβήθρα και ο αγιασμός να δίνεται σε μπουκαλάκι και τα αντίδωρο τυλιγμένο σε χαρτί. Eκτιμάται ότι κατά το δωδεκαήμερο, οι εκκλησίες θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτές για ατομική προσευχή, ώστε να μπορεί ο πιστός να ανάψει ένα κερί κλπ.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αρκετοί μητροπολίτες που ζητούν να ανοίξουν οι ναοί για τα Χριστούγεννα, αντιδρώντας με σχόλια που έχουν προκαλέσει συζήτηση, όπως ο μητροπολίτης Ξάνθης, που ανέφερε πως «το Σώμα και Αίμα του Ιησού μας θωρακίζει από τον ιό» ή ο μητροπολίτης Κέρκυρας που ζήτησε να ανοίξουν οι ναοί και να προσκυνήσουν με μέτρα οι πιστοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM