Lockdown: Δεν ανοίγουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη – Πρόεδρος Εμπ. Συλλόγου Πατρών: Εμείς θα ανοίξουμε

Σφοδρές αντιδράσεις των καταστηματαρχών για τις αποφάσεις της Παρασκευής - Ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κώστας Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι «θα καλέσουμε όλους τους συναδέλφους και θα ανοίξουμε»

Μέχρι τις 12 Απριλίου θα παραταθεί το «λουκέτο» στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση και μετά την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, με αποτέλεσμα ο εμπορικός κόσμος των συγκεκριμένων περιοχών να αντιδρά.

Αιφνιδιασμένοι και απογοητευμένοι δηλώνουν τοπικοί φορείς και παράγοντες της αγοράς σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη μετά την χθεσινοβραδυνή απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να παραταθεί το lockdown στις περιοχές τους και να μην ανοίξουν τα καταστήματα από την προσεχή Δευτέρα. Ιδίως για τον εμπορικό κόσμο αυτή η απόφαση σηματοδοτεί έναν νέο γύρο προβλημάτων, καθώς προετοιμασίες είχαν γίνει, παραγγελίες είχαν δοθεί και κυρίως υπήρχε η ανάγκη για ψυχολογική αλλά και οικονομική «ανάσα».

Ωστόσο η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

«Θα καλέσουμε όλους τους συναδέλφους και θα μείνουμε ανοικτά»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κώστας Ζαφειρόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε πως «είναι απαράδεκτο να ενημερωνόμαστε μέσα στη νύχτα ότι δεν ανοίγουμε και είναι απαράδεκτο να μένουμε κλειστοί» και πρόσθεσε ότι «η μισή Ελλάδα είναι στο βαθύ κόκκινο και δεν έχουμε καταλάβει με ποιο σκεπτικό πάρθηκε η απόφαση».

Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε ότι «δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση», υπογραμμίζοντας ότι «θα καλέσουμε όλους τους συναδέλφους και θα μείνουμε ανοικτά», καθώς όπως είπε «δεν έχουμε άλλο περιθώριο, είναι όλα στα κάγκελα».

«Νιώθουμε αγανακτισμένοι. Δεν αντέχουμε άλλο.»

Την απογοήτευσή του για την απόφαση της επιτροπής των ειδικών να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος Πάτρας. Στην ανακοίνωση τονίζει: «Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Δεν αντέχουμε άλλο.»

Η ανακοίνωση:

«Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο. Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο lockdown. Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Δεν αντέχουμε άλλο.»

Πέτσας: Τι οδήγησε στο «μπλόκο» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Η αυξητική τάση και κάποια τοπικά χαρακτηριστικά στα κρούσματα στις τρεις περιοχές, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη, οδήγησε στο «μπλόκο» του ανοίγματος του λιανεμπορίου, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ. Στις υπόλοιπες περιοχές, αντιθέτως, παρατηρήθηκε σταθεροποιητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο, όπως εξήγησε ο υπουργός, και γι' αυτό πάρθηκαν οι εν λόγω αποφάσεις.

«Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στον εμπορικό χώρο και δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα.», ανέφερε σχετικά με την πιθανότητα να ξανακλείσουν τα καταστήματα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Επίσης, επεσήμανε πως προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε τα πρώτα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM