Τα προφητικά λόγια του Λιγνάδη από τη σκηνή του Εθνικού: «Δεν δέχομαι τις χυδαίες πράξεις - Είμαι άρρωστος»

Ο προφητικός μονόλογος του Δημήτρη Λιγνάδη από την παράσταση «Δόκτωρ Φάουστους», την οποία διασκεύασε και σκηνοθέτησε το 2005

Τα όσα καταγγέλλονται τις τελευταίες μέρες στον χώρο του θεάτρου και φωτογραφίζουν τον ηθοποιό και πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη.

Μάλιστα, πριν από λίγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε διαδικτυακή της συνέντευξη Τύπου μέσω της πλατφόρμας Zoom με τους διαπιστευμένους συντάκτες, ανέφερε τα εξής για τον ηθοποιό:

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα. Ο Δημήτρης Λιγνάδης μάς εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει πως δεν έχει σχέση με όλα αυτά», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες γύρω από το όνομά του πιέστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αποκαλύψει εάν σχετίζεται με όλα αυτά.

Το προφητικό έργο του 2005

«Τις χυδαίες πράξεις που μου αποδίδονται δεν τις δέχομαι» αναφωνεί τo 2005 ο Δημήτρης Λιγνάδης από τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Το κείμενο, που έγραψε ο ίδιος για την παράσταση, μοιάζει ιδιαίτερα προσωπικό. Το κλάμα του σκηνοθέτη στη σκηνή, ο κόμπος στη φωνή του, η τρομερή ερμηνεία του δείχνουν έναν άνθρωπο που ζει το κείμενο που διαβάζει. Ή, ακόμη πιο σωστά, ότι έχει ζήσει αυτά που περιγράφει.

«Το μεγαλύτερό μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργειά μου, η νοσηρή φαντασία μου και η διάθεσή μου να πληροφορηθώ για όλες τις "χαρές", χωρίς τελικά να μπορέσω να αισθανθώ καμία. Όμως τις χυδαίες πράξεις που μου αποδίδονται δεν τις δέχομαι. Εγώ, αν ζήτησα κάτι, αυτό ήταν η ιδεατή ατμόσφαιρά τους. Η έσχατη πικρία. Δεν ξέρω αν είμαι κατάλληλος για το επάγγελμα αυτό. Όλη η υπόλοιπη ζωή μου μάλλον το αντίθετο αποδεικνύει, όμως έχω τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο εγώ προσωπικά, όταν έρχεται, εγώ τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά. Πληρώνω για όσους όπως εγώ δεν είχαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντοτε έρμαια των δισταγμών τους και θεώρησαν την ύπαρξή τους παιχνίδι χωρίς νόημα. Τους βλέπω να έρχονται ολοένα και περισσότεροι με τους αιώνες, κυρίως σε εκείνους απευθύνομαι. Αφού λοιπόν δοκίμασα όλες τις "χαρές»", είμαι έτοιμος να σας μιλήσω για ατιμωτικούς θανάτους και τιμωρίες. Φυσικά λυπάμαι τους δικούς μου, λυπάμαι τη μάνα μου, λυπάμαι τον αδελφό μου, αλλά έχω το μέτωπό μου καθαρό, γιατί είμαι άρρωστος».

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η παράσταση του 2005, στην οποία ο Λιγνάδης διασκευάζει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ένα one man show όπως αυτά που συνηθίζει. Μόνο που, σύμφωνα με τις τελευταίες καταγγελίες, αυτή την τακτική την είχε καθιερώσει και εκτός σκηνής.

[video width="384" height="252" mp4="/wp-content/uploads/2021/02/lignadis_edit.mp4"][/video]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM