Τουρκία: Συνέλαβαν τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Συνέλαβαν τον Τζεμ Γκιουρντενίζ στην Τουρκία - Για απόπειρα πραξικοπήματος κάνει λόγο η κυβέρνηση - Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Ερντογάν

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Συνέλαβαν τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Τουρκία, Τζεμ Γκιουρντενίζ, όπως ανακοίνωσε η γυναίκα του στο Twitter.

Η κίνηση αυτή έρχεται ένα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής 103 ναυάρχων προς τον Ερντογάν, στην οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια αλλαγής της Συνθήκης του Μοντρέ.

Να σημειώσουμε πως τα ξημερώματα της Κυριακής 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξέδωσαν μια ανακοίνωση, στην οποία κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση για την προσπάθεια αλλαγής της Συνθήκης του Μοντρέ αλλά και την προσπάθεια ισλαμοποίησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Την ανακοίνωση υπέγραφε και ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Στην ανακοίνωσή τους οι 103 απόστρατοι αναφέρουν πόσο σημαντική είναι η Συνθήκη του Μοντρέ και πως πρέπει να αποφευχθούν οι ενέργειες αλλαγής της.

Συμπεριέλαβαν, μάλιστα, και προειδοποιητικές προτάσεις.

«Η τουρκική Δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις για την επιβίωσή της, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρει η τουρκική κυβέρνηση

Αμέσως, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι θεωρεί την ανακοίνωση των ναυτικών «απειλή πραξικοπήματος».

Τονίζει, δε, στην απάντησή της: «Να ξέρετε τα όριά σας».

Έρευνα για διαρροή στα social

Ο γενικός εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε επίσημη έρευνα εναντίον των συντακτών της δήλωσης, η οποία δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Διακήρυξη Μοντρέ από 103 ναυάρχους» σε ορισμένους ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 23.00 προχθές το βράδυ (Σάββατο 3 Απριλίου), θεωρώντας ότι αποτελεί παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και τη λαϊκή βούληση.

Οι υπογράφοντες συγκεκριμένα αναφέρουν: «Οι πρόσφατες συζητήσεις στο πλαίσιο του έργου της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης περί της δικαιοδοσίας κατάργησης της Σύμβασης του Μοντρέ και άλλων διεθνών συνθηκών αντιμετωπίζονται με ανησυχία. Το καθεστώς των Τουρκικών Στενών, τα οποία είναι από τις πιο σημαντικές πλωτές οδούς στον κόσμο, διέπεται από διεθνείς συνθήκες. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις συνθήκες, η Συνθήκη του Μοντρέ, δεν προστατεύει μόνο με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα της Τουρκίας και ρυθμίζει τη δίοδο από τα στενά του Βοσπόρου, είναι επίσης μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία που συμπληρώνει τη Συνθήκη της Λωζάνης, δίνοντας στην Τουρκία πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί των Στενών των Δαρδανελίων καθώς και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Επίσης, αποτελεί το έγγραφο που θεμελιώνει την προστασία της ασφάλειας των παράκτιων χωρών και καθιστά τον Εύξεινο Πόντο θάλασσα ειρήνης».

Ωστόσο, η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα σενάρια πραξικοπήματος.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Πρόεδρος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP: «Αυτές οι κάλπικες ατζέντες δεν θα περάσουν. Η μοναδική πραγματική ατζέντα του λαού μας είναι το τραπέζι του. Μεγάλε και διάσημε οικονομολόγε Ερντογάν, θα κάνω να αντιμετωπίσεις την οικονομική καταστροφή την οποία προκάλεσες.

Από εδώ θα δημοσιεύω τις ιστορίες των νέων που κατέστρεψες το μέλλον τους».

Μεράλ Ακσενέρ - Πρόεδρος Καλού Κόμματος: «Ξαφνικά είδαμε οι ναύαρχοι, οι απόστρατοι ναύαρχοι, ότι βαρέθηκαν τη ζωή τους και εξέδωσαν μια διακήρυξη. Θα σας πω την προσωπική μου άποψη.

Αυτό που έκαναν είναι μια ανοησία, σαχλαμάρα. Τέτοιες μεταμεσονύχτιες ανακοινώσεις αξιωματικών, απόστρατων αξιωματικών, μελών ενόπλων δυνάμεων, θυμίζουν τα πραξικοπήματα που συνέβησαν στην Τουρκία και επανέρχεται το υποσυνείδητο».

Το μεσημέρι σύσκεψη υπό τον Ερντογάν

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα συγκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η σύσκεψη θα λάβει χώρα στις 15.00 το μεσημέρι. Λίγες ώρες αργότερα, στις 18.00, συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με μοναδικό θέμα συζήτησης την ανακοίνωση των ναυάρχων.